LA CASA IANCULUI

Distribuie pe:

Miercuri, 19 iunie, în cadrul activităților organizate la Casa Iancului, dr. Valentin Marica a vorbit de “Cristul poeziei românești”, “suma noastră lirică de voievozi ai scrisului”, marea noastră “șansă” care ne-a scos din mediocritatea culturală în văzul lumii, MIHAI EMINESCU.

Vorbind despre viața, opera, destinul marelui poet, domnul Valentin Marica a punctat câteva idei definitorii ale personalității acestuia, și anume: fiecare avem în suflet un Eminescu al nostru, pe care-l ținem “de-nchinat”; în el “sălășluiește Dumnezeul geniului”, sorbit de pe pământ în sfinția cerurilor; el ne-a “dezmărginit” lumea prin poezia sa celestă; Eminescu este mare pentru că “a adăstat” pentru totdeauna în sufletul neamului său; versurile sale sunt “cioburi diamantine” în tina lumescului; el face din cuvânt “sublimul absolut, înfiorare divină, leac și mângâiere pentru orice suflet”; alături de marile spirite românești, el are umilința, pietatea, smerenia, buna cuviință cea atât de firească și de necesară, pentru că își cunoaște menirea; în fiecare cuvânt al său, “a picurat eternitate”.

La reușita evenimentului au mai contribuit: prof. Zenovia Rusu (care a interpretat la vioară ,,Balada” lui Ciprian Porumbescu), Ioan Berța, cu un “Laudatio” dedicat Lui Mihai Eminescu, iar clipa de poezie a fost susținută de dr. Dorian Marcoci, dna educatoare Vichi Toma, Silviu Rațiu și subsemnatul.

A urmat apoi lansarea volumului de proză “Manuscrisul de jad” - autor dr. Valentin Marica. Lucrarea face parte din colecția “Școala Ardeleană de Eseistică”, fiind editată la Editura “Școala Ardeleană”. Cartea este un elogiu adus “fiilor luminii”, cei care nu au abdicat niciodată în fața vieții, cei care au “biruit-o în numele nostru” pentru a ne face cunoscuți lumii: Coșbuc, Goga, Rebreanu, Delavrancea, Vlasiu, Maior, Iancu, înfăptuitorii Marii Uniri de la 1918, până la Dandea, Netea, Guga, Ion Alexandru, Dimitrie Poptămaș, personalități cărora autorul le-a închinat aceste frumoase eseuri despre “existența prin trudă”, în cultură și artă, a tuturor celor care au lucrat pentru nemurirea nației și a valorilor noastre culturale.

În numele Asociației Naționale - Cultul Eroilor “Regina Maria” - Filiala Mureș, dl. prof. univ. Andrei Șimon i-a oferit domnului Valentin Marica o binemeritată “Diplomă Aniversară”.

Lasă un comentariu