AGRICULTURA, RAMURĂ IMPORTANTĂ A ECONOMIEI ROMÂNEȘTI

Distribuie pe:

“Într-o lume în care “goana după sănătate” este mai aprigă decât a fost vreodată, să cultivi plante medicinale și fructe de pădure este o idee care îți poate aduce prosperitate. Este, însă, o afacere ca oricare alt business și trebuie să ai mare grijă la multe detalii pentru a nu eșua”, arată Mădălina Bălăceanu în articolul “Culturile agricole îți aduc până la 100.000 de euro”, publicat în revista Capital.

Ideea susținută cu argumente de autoare este că atunci când începi o afacere, în orice domeniu, trebuie să gândești pozitiv, că vei reuși, nu la eventualul eșec care poate să apară. Agricultura, cu multiplele ei ramuri, culturi variate mai ales, cum sunt plantele medicinale și fructele de pădure cultivate pe suprafețe mai mari sau mai reduse, culese din câmp și păduri, ne asigură venituri care merită osteneala făcută.

În topul culturilor profitabile se află sămânța de ricin, fructul de cătină, florile de gălbenele, zmeura cultivată sau culeasă din pădure, sparanghelul, murele, afinele etc.

Semințele de ricin se pot obține cu investiții mici, cu un profit mare. Acesta era motivul pentru care, înainte de 1989, ricinul se cultiva pe suprafețe mari. În zilele noastre, prea puțini sunt preocupați să cultive această plantă, deoarece nu cunosc importanța ei pentru industrie, mai ales cea farmaceutică. E important să precizăm că cei care cultivă această plantă pot câștiga până la 20.000 de euro pe hectar din semințele de ricin obținute. Pentru un hectar cultivat cu ricin, semințele și pregătirea terenului costă circa 1.500 de euro, la care se mai adaugă cheltuielile cu recoltatul și depozitarea.

Cătina, fructul minune, este foarte profitabilă pentru cultivatori. Dacă avem în vedere că de pe un hectar cultivat cu cătină se obțin aproximativ 15 tone de fructe, iar un kilogram se vinde cu 15-20 de lei, profitul este semnificativ.

Gălbenele, medicamentul bun pentru trup și suflet, sunt solicitate foarte mult de industria farmaceutică. Ca urmare, în puține case nu se găsește crema de gălbenele. Această plantă aduce un profit important chiar dacă este cultivată și pe suprafețe mai mici. Avantajul este că se recoltează manual, astfel crește profitul plantei, încât la export se plătesc 10 euro pentru un kilogram.

Zmeura este în topul celor mai profitabile culturi din țara noastră. Acesta este motivul pentru care numărul cultivatorilor a crescut în ultimii ani, iar zmeura să aibă un preț bun de 15-16 lei/kilogram. Avantajul este că această cultură aduce producții de 8-12 tone la hectar, fără prea multă muncă. Durata plantației este de până la 10 ani, în funcție de soi și de modul cum este întreținută.

În general, fructele de pădure (fie că sunt culese din plantație sau direct din pădure) sunt leacul multor boli, mai ales împotriva îmbătrânirii. Afinele, murea, zmeura, cătina conțin antioxidanți, cu efecte asupra organismului și a pielii, menținându-le ca în tinerețe. Fructele de pădure sunt materia primă excelentă pentru fabricile de gemuri și compoturi solicitate de consumatorii români și din multe țări din lume, aducătoare de profit substanțial pentru cultivatori, industrie și comercianți. Exemplul cel mai bun este murea, care, pentru a fi cultivată pe un hectar, costă în jur de 10.000 de euro, însă investiția merită încât aduce un venit de până la 50.000 de euro. Cultivarea unui hectar este și mai costisitoare, ajungând până la 20.000 de euro, însă merită deoarece aduce un profit pe măsură.

Sparanghelul, mult lăudat de ministrul Agriculturii, Petre Daea, se numără printre cele mai scumpe legume. De ce? Pentru că trebuie să se investească mulți bani în cultivarea lui. Pentru a planta și a întreține un hectar de sparanghel se cheltuiesc până la 25.000 de euro. Însă, merită să investești, deoarece, potrivit spuselor și calculelor specialiștilor, de pe un hectar se poate obține circa 100.000 de euro anual, fiindcă durata de viață a plantației ajunge până la 20 de ani. Sparanghelul se gătește ușor și este foarte sănătos, motiv pentru care numărul celor care îl cumpără a crescut foarte mult, chiar dacă un kilogram se vinde cu până la 50 de lei.

În concluzie, culturile agricole și pomicole aduc venituri importante dacă sunt semănate, plantate, întreținute și culese-valorificate la timpul lor optim. Culturile agricole impun cheltuieli mari, multă muncă și un risc destul de mare cauzat de climă-secetă, ploi prea multe, grindină, dăunători, totuși, agricultura este o ramură de bază a economiei românești, contribuie cu peste 6% la PIB, merită și trebuie să crească atât cantitativ, cât și calitativ, mai ales că este subvenționată cu fonduri europene importante.

Lasă un comentariu