LANSARE DE CARTE LA REGHIN: “MAREA UNIRE 1918 - ROMÂNIA MARE. ACTE ȘI DOCUMENTE”, DE VASILE PUȘCAȘ

Distribuie pe:

Miercuri, 19 iunie, Biblioteca Municipală “Petru Maior”, în prezența mai multor iubitori de istorie, a lansat, la Reghin, volumul reputatului profesor clujean, fostul negociator-șef al României cu UE, Vasile Pușcaș, “Marea unire 1918 - România mare. Acte și documente”.

Evenimentul s-a bucurat de moderarea competentă a dr. Florin Bengean, managerul Bibliotecii Municipale “Petru Maior”, precum și de prezența vicepreședintelui Consiliului Județean Mureș, Alexandru Câmpean, care a avut o scurtă alocuțiune.

Apărut la editura Studia din Cluj-Napoca, volumul este dedicat Generației Marii Uniri, reliefând inteligența și abilitatea generației de oameni politici români care au creat România Mare. Directorul general al editurii Studia, Nicu Dragoș, prof. univ. dr. Ștefan Damian și conf. dr. Șerban Turcuș, de la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, au avut comunicări și expuneri, apreciind valoarea istorică a cărții, inestimabilă carte document pentru istoria României. “Volumul Marea Unire 1918 - România Mare. Acte și documente” propune o relatare a desăvârșirii procesului de constituire a statului național modern România prin îmbinarea narativului interpretativ cu prezentarea de documente istorice care să reconstituie istoriografic faptele, atmosfera și relevanța deciziilor din 1918 (Unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu Vechiul Regat al României) care au dus la ceea ce în epocă s-a numit România Mare”, spunea directorul Editurii Studia, Nicu Dragoș.

Cartea constituie o relatare amplă a desăvârșirii procesului de constituire a statului național modern România, cu incursiuni în prezent și o lecție de istorie din care putem să tragem învățăminte. Experiența istorică de acum un secol, când s-a făurit statul național unitar român, poate fi un model de inspirație pentru conduita actuală și viitoare a liderilor din România, dar și pentru cei ai organizațiilor internaționale.

Bogăția informației, scriitura îngrijită, stilul captivant în care sunt prezentate faptele și factorii care au favorizat realizarea marelui deziderat național reprezintă un îndemn la lectură. Volumul a apărut în două ediții, una cartonată, alta de lux, conține acte și documente într-o grafică și o realizare tehnică deosebită, format A4 extins full color - 304 pagini, 360 fotografii alb-negru și color o parte inedite, cu un rezumat tradus în limbile: engleză, franceză, germană și italiană. Cartea poate fi numită pe drept cuvânt “biblia istorică a românilor.”

Lasă un comentariu