PRIMĂRIILE LOCALITĂȚILOR CU BĂI SĂRATE CER REDUCEREA NUMĂRULUI DE LOCURI DE CAZARE PENTRU ATESTAREA STAȚIUNILOR

Distribuie pe:

Primarul comunei Ideciu de Jos, Lucian Laurean Feier, a solicitat Ministerului Turismului modificarea legislației de atestare a stațiunilor turistice, în special în ceea ce privește reducerea numărului minim al capacității de cazare, astfel încât localitățile care dețin băi sărate sau ștranduri cu apă termală să poată deveni stațiuni turistice, pentru a se putea dezvolta.

“Ideciu de Jos nu este stațiune, facem demersuri, însă ne-am lovit de o problemă. În Hotărârea de Guvern nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor și criteriilor de atestare a stațiunilor turistice există niște criterii, unul dintre acestea este ca la nivel de comună să asigurăm 100 de locuri de cazare, ceea ce face imposibil, momentan, atingerea acestui țel. În urmă cu câteva săptămâni a trecut pragul nostru și domnul ministru al Turismului, Bogdan Trif, având o discuție și cu dumnealui, a existat o propunere ca această hotărâre să se modifice, în sensul că dacă ar scădea aceste locuri de cazare de la 100 la 30 ar fi un lucru minunat, atât pentru comuna noastră, cât și pentru alte localități. Știm bine că investitorii nu vor crea locuri de cazare dacă nu există un proiect cert. Momentan avem 32 de locuri de cazare, avem două pensiuni și alte câteva locuri în căbănuțe, la care oamenii se pot caza”, a declarat, presei, Lucian Laurean Feier, precizând că ștrandul de la Ideciu de Jos este intens frecventat și că anul trecut au fost zile în care la acesta s-au aflat și câte 2.000 de turiști.

În prezent, stațiunile de interes național trebuie să dispună de un număr minim de 500 de locuri în structurile de primire turistică, iar cele de interes local trebuie să dispună de minim 100 de locuri.

Primarul a spus că pentru ca investitorii să înceapă să construiască mai multe pensiuni, iar numărul locurilor de cazare să sporească, ar trebui ca mai întâi Băile Ideciu de Jos să fie declarată stațiune turistică de interes local, fiindcă atunci ar exista predictibilitate în privința potențialelor afaceri care s-ar dezvolta.

“În acest an, din cauza timpului ploios, deschidem Băile Ideciu de Jos în data de 22 iunie, iar acestea vor fi deschise zilnic, de la ora 8.30, la ora 22.00. Un bilet pentru adulți costă 12 lei, iar unul pentru copii este de 5 lei. În ultima perioadă, Primăria a făcut o serie de renovări, anul trecut am construit un nou bazin, din lemn și piatră, au fost făcute dușuri calde, iar anul acesta s-au făcut investiții în pavaje, bare de inox etc.”, a mai afirmat primarul.

Ștrandul cu apă sărată de la Ideciu de Jos se află la o altitudine de 550 de metri, iar apa din acesta conține clorură de sodiu de circa 300 grame/litru, precum și calciu, magneziu, fluor, iod, brom, sulf și fier. În imediata apropiere a ștrandului se află un lac cu nămol sapropelic care conține foliculină și progesteron. Apa și nămolul au numeroase indicații terapeutice, cum ar fi nevroza astenică, bronșita cronică, astmul bronșic, poliartrită reumatoidă, reumatisme inflamatoare cronice seronegative (boala lui Bechrew), boala degenerativă articulară (atrozele), bursite, miosite, mialgii, periartrită scapuloumerală, algodistrofiile. De asemenea, apa de la Ideciu de Jos are indicații terapeutice și în ginecologie.

(sursa și foto - agerpres.ro)

 

Lasă un comentariu