ALIMENTELE VEGETALE CRESC REZISTENȚA LA ANTIBIOTICE

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea din California de Sud, citați de descopera.ro, susțin că alimentele vegetale contribuie la răspândirea rezistenței la antibiotice la nivelul microflorei intestinale.

“Bacteriile rezistente la antibiotice pot fi transmise la om prin consumul de alimente vegetale, ce pot prezenta astfel un risc la adresa sănătății.

În cadrul unui experiment efectuat pe șoareci de laborator, am observat o bacterie rezistentă la antibiotice, numită și superbacterie, ascunsă în intestinele rozătoarelor hrănite cu salată contaminată cu bacteria E. Coli, rezistentă la antibiotice.

Am identificat diferențe în ceea ce privește capacitatea bacteriei de a coloniza pe ascuns intestinele în urma ingerării, în funcție de o varietate de factori asociați gazdei și bacteriei.

Spre deosebire de epidemiile de boli diareice, care se manifestă imediat după ce oamenii consumă alimente vegetale contaminate, bacteria rezistentă la antibiotice poate rămâne ascunsă în intestinele umane timp de câteva luni și chiar ani înainte de a provoca afecțiuni, precum infecții urinare.

Descoperirea noastră subliniază importanța abordării rezistenței la antibiotice transmisă prin alimente dintr-o perspectivă exhaustivă a lanțului trofic, ce include alimente vegetale, pe lângă carne.

Aproximativ două milioane de cazuri de infecții rezistente la antibiotice sunt înregistrate anual numai în Statele Unite, iar 20% dintre acestea sunt asociate cu agricultura”, explică oamenii de știință americani.

 

Lasă un comentariu