MFP IA ÎN CALCUL DOUĂ SCENARII DE ACORDARE DE FACILITĂȚI FISCALE, PENTRU DATORII DE PESTE ȘI DE SUB UN MILION DE LEI

Distribuie pe:

Ministerul Finanțelor Publice ia în calcul două scenarii pentru acordarea unor facilități fiscale, pentru datorii de peste și, respectiv, de sub un milion de lei, a afirmat ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, la conferința “Politici fiscale pentru restructurarea financiară și susținerea mediului de afaceri”.

Potrivit acestuia, măsurile de acordare a unor facilități fiscale se vor aplica în funcție de valoarea obligațiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018, astfel: măsuri de restructurare a obligațiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018 pentru debitorii care au datorii mai mari de un milion de lei, bazate pe un plan de restructurare, plată eșalonată și supraveghere fiscală pe perioada înlesnirii; anularea accesoriilor în cazul datoriilor sub un milion de lei sau a celor peste un milion de lei care nu pot beneficia de restructurare (eșalonare, reorganizare, insolvență), dacă obligațiile bugetare principale se achită până la 30 noiembrie 2019.

“Este vorba de un cadru legislativ care propune un plafon de un milion de lei împărțit între persoane fizice și persoane juridice. Această viitoare ordonanță se referă la măsuri de restructurare a obligațiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018 pentru debitorii care au datorii mai mari de un milion de lei, bazate pe un plan de restructurare, test al creditorului privat prudent, plată eșalonată și supraveghere fiscală din partea ANAF-ului pe perioada acestei înlesniri. Cu alte cuvinte, oarecum sunt similare procedurile din zona de insolvență, să spunem, ca plan de restructurare pe baza căruia se ia decizia, în baza solicitării acelei companii, că nu e obligație, este doar un cadru legal. Pe baza acestui cadru, compania respectivă poate face o astfel de solicitare, prezintă un astfel de plan de restructurare care se face de o persoană autorizată, exact ca și în cazul, să spun așa, insolvenței, dacă nu mă înșel, și se face această eșalonare a obligațiilor la plata accesoriilor și se poate chiar reduce până la jumătate din principal, 30, 40, 50%, sunt mai multe propuneri”, a spus Eugen Teodorovici.

Ministrul a subliniat că sectorul privat va fi principalul beneficiar al măsurii.

“Să știți că aici am mai spus-o, o repet ca să fie foarte clar, s-a pornit ideea de la companiile de stat, cele cu foarte mari probleme și care nu cred că au altă soluție de salvare. Este o șansă pe care încercăm să o dăm acestor companii, dar în același timp este corect să aplicăm un astfel de regim și companiilor private și companiilor de stat”, a afirmat el.

Șeful de la Finanțe a atras atenția că restructurarea financiară nu reprezintă o amnistie fiscală, iar modul în care se va realiza va fi pus pe pagina de internet a ministerului, respectiv ordonanța de urgență și nota de fundamentare care o însoțește.

Lasă un comentariu