SĂRBĂTOAREA IEI

Distribuie pe:

Sâmbătă, 21 iunie 2019, Centrul Cultural “Mihai Eminescu” din Târgu-Mureș a găzduit spectacolul intitulat “Ia românească”. Manifestarea a fost organizată de către Asociația Culturală “Doruri mureșene” a cărui președinte este doctorul Dumitru Costi.

Prezentatoarea spectacolului “Ia românească” a fost făcută de către Alexandra Cotoi, care înaintea unui număr din acest spectacol spunea: “Jocul popular, costumul popular ne reprezintă”, iar pe scena Centrului Cultural “Mihai Eminescu” au urcat, rând pe rând, soliștii de muzică populară Mariana Anghel, Alexandra Togănel, Claudia Mirițescu, Ioan Cristian Țăran, Dumitru Costi, Monica Pîrlea, Anca Branea, Ovidiu Furnea. După soliștii de muzică populară au urcat pe scenă Ansamblurile de dansuri “Rapsodia” al Centrului Cultural din Toplița Română, dirijat de profesorul Nicu Cif, Orchestra Ansamblului “Hora” din Reghin, dirijată de profesorul Ioan Conțiu, Ansamblul de dansuri “Spice mureșene”.

Soliștii de muzică populară au adus cu ei cântece care au scos în evidență valoarea iei românești, întrucât spectacolul de folclor s-a intitulat “Ia românească”, iar dansatorii au prezentat spectatorilor frumoasele dansuri populare românești cu care poporul nostru se mândrește. Așa cum spunea prezentatoarea Alexandra Cotoi, “cei care poartă costumul popular, aceia sunt oameni adevărați, pentru că îl purtăm cu mândrie și cu cinstire față de eroii neamului nostru românesc.”

O notă aparte a fost dată celor două orchestre dirijate de profesorii Ioan Conțiu și Nicu Cif, care au știut să acompanieze atât soliștii de muzică populară, cât și dansatorii. În foaierul Centrului Cultural “Mihai Eminescu” a fost deschisă o expoziție cu prezentarea atelierelor de creație ale artiștilor populari Victor Fodor, Mariana Deac, Rafila Moldovan și Maria Dumitru.

În încheiere, organizatorii au adus mulțumiri Consiliului Județean Mureș, cât și sponsorilor care au contribuit la reușita acestui spectacol de răsunet.

Lasă un comentariu