STUDIU INEDIT: CUM SE COMPORTĂ OAMENII, LA NIVEL GLOBAL, CÂND GĂSESC UN PORTOFEL

Distribuie pe:

O echipă internațională de specialiști în științe comportamentale de la Universitățile din Zurich, Michigan și Utah, citată de adevarul.ro, a dorit să afle diferențele dintre țări, din punct de vedere al comportamentului oamenilor atunci când găsesc un portofel plin cu bani.

Studiul demonstrează două resorturi fundamentale ale comportamentului uman: altruismul și rolul propriei imagini (teama de a fi considerat hoț).

Oamenilor le este greu să se vadă pe sine hoți!

În cadrul studiului, oamenii de știință au “pierdut” 17.303 de portofele cu diferite sume de bani, în spații publice din 40 de țări, pentru a evalua onestitatea a mii de locuitori din 355 de orașe.

Rezultatul relevă diferențe flagrante între state, Elveția și țările scandinave reieșind că sunt cele mai oneste, iar China, Maroc, Peru și Kazahstan încheind clasamentul.

În aproape toate statele, cu cât suma din portofel era mai mare, cu atât oamenii erau mai motivați să contacteze proprietarul obiectului. 40% din portofelele fără bani au fost returnate, în comparație cu 51% dintre cele care conțineau diferite sume.

Când oamenii pot profita foarte mult de pe urma unui comportament necinstit, dorința lor de a trișa este crescută, însă, totodată, crește și costul psihologic de a se vedea pe sine drept hoți.

Returnate, portofelele cu sume mari

Portofelele au fost “pierdute” în bănci, teatre, muzee, hoteluri, secții de poliție, tribunale, oficii poștale sau alte instituții publice. Fiecare participant a informat un angajat al instituției respective că a găsit obiectul pe jos și, înainte de a pleca, l-a rugat pe acesta să se ocupe de el.

Portofelele erau transparente și conțineau o listă de cumpărături și trei cărți de vizită cu numele și adresa de e-mail. Unele dintre aceste obiecte nu conțineau bani, altele aveau o sumă mică, de 13,45 dolari, sau una mai mare, de 94,15 dolari.

Proporția portofelelor predate a depășit 70% în Norvegia și Elveția. În China, mai puțin de 10% dintre angajați au predat portofelele fără bani, iar peste 20% au făcut acest lucru dacă obiectele conțineau yuani.

În Statele Unite, Marea Britanie și Polonia, cercetătorii au efectuat experimentul și cu portofele cu 94,15 dolari, iar în acest caz, rata de returnare a fost de 72%.

Legăturile strânse de familie, tentație pentru bani

Potrivit oamenilor de știință, când în portofel sunt bani, oamenii au subit impresia că fură, senzație care este cu atât mai pregnantă cu cât suma este mai mare.

Bogăția sau sărăcia nu sunt suficiente pentru a explica diferențele dintre țări, din punct de vedere al comportamentului oamenilor atunci când găsesc un portofel plin cu bani. Valorile culturale locale și sistemul politic par să influențeze decizia.

Spre exemplu, cu cât într-o țară legăturile familiale erau mai importante, cu atât mai puține portofele au fost returnate, Italia reieșind din acest punct de vedere mai puțin onestă decât Franța.

Situația ar putea fi explicată prin faptul că în aceste cazuri oamenii sunt mai obișnuiți să își facă griji pentru grupul restrâns de apropiați decât pentru necunoscuți.

Totuși, oamenii sunt mai morali decât se crede

De asemenea, echipa de cercetători a solicitat unui număr de 279 de economiști să estimeze șansele ca portofelele să fie returnate. Mai puțin de unul din trei a prezis corect rezultatul, ceea ce înseamnă că până și experții au o viziune pesimistă despre ceea ce îi motivează pe oameni.

Pentru că media la nivel internațional pentru predarea unui portofel pierdut a fost de 40% când acesta era gol, și de 51% când în el se aflau bani, experții concluzionează că oamenii sunt mai morali decât se crede, iar autoritățile publice ar trebui să se inspire pentru a oferi mai multe recompense și mai puține sancțiuni.

 

Lasă un comentariu