BIBLIA ARDEALULUI - NICOLAE BĂLCESCU - “ROMÂNII SUPT MIHAI-VOIEVOD VITEAZUL”

Distribuie pe:

La inițiativa dnei prof. Florica Perțe, președinta Ligii Pensionarelor din Târgu-Mureș, marți, 25 iunie, în cadrul unei manifestări culturale, a fost omagiat Nicolae Bălcescu (1819-1852), personalitate marcantă a spațiului istoric și cultural românesc, despre a cărui viață, operă și activitate revoluționară a vorbit dl prof. pensionar Gheorghe Nistor, subliniind câteva idei definitorii:

Încă de copil, Bălcescu a avut o nestăpânită sete de cunoaștere a istoriei poporului român, fascinat fiind de măreția și faptele de glorie ale înaintașilor și în special a personalității lui Mihai Vodă Viteazul. Învață acasă franceza, greaca și latina, limbi care îi vor fi de mare ajutor în cadrul cercetărilor istoriei noastre de mai târziu. Deși eminent elev la ,,Sfântul Sava”, după absolvire nu poate urma studiile universitare la Paris, așa cum era dorința lui, din lipsa mijloacelor financiare, așa că începe studiul la cărțile sale fundamentale: “Românii supt Mihai-Voievod Viteazul”, o adevărată Biblie a neamului românesc, ,,Puterea armată și arta militară”, ,,Despre starea socială a muncitorului plugar”, “Mersul revoluțiilor în istoria românilor” etc. Pune bazele ,,Partidei Naționale” alături de Bibescu și Câmpenu, la care se raliază multe personalități ale vremii și redactează un proiect de Constituție, extrem de modern pentru acea vreme. În 1843 pune bazele Societății ,,Frăția”, precursoarea mișcării revoluționare de la 1848. În 1846 pleacă la Paris, unde spiritul său revoluționar se face repede remarcat, iar la 1848 revine în țară pentru a “schimba orânduirea”, ,,Proclamația de la Islaz” fiind manifestul călăuzitor al revoluției. Arestat, eliberat, exilat în Italia, vrea să revină în țară în octombrie 1852, pleacă din nou în Italia, unde moare la 29 noiembrie 1852, sărac, singur, fără niciun ajutor.

Opera lui a fost, este și va fi o nesecată sursă de informații pentru toți cercetătorii istoriei noastre care i-au urmat.

În încheiere, doamna Florica Perțe ne-a prezentat mai multe volume din opera lui Nicolae Bălcescu, din care a citit câteva pasaje relevante.

 

Lasă un comentariu