PESTE 10.000 DE COPII “UITAȚI” ACASĂ! PĂRINȚII CARE PLEACĂ SĂ LUCREZE ÎN STRĂINĂTATE LASĂ ÎN URMA LOR PESTE 10.000 DE COPII!

Această statistică cutremurătoare a fost obținută de Fundația pentru Apărarea Cetățenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) în cadrul campaniei “ȘI EI SUNT COPIII ROMÂNIEI” de la Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din țară.

În prezent, România se confruntă cu un fenomen social, cu impact major asupra copiilor, care afectează puternic și pe termen lung atât societatea, cât și economia țării. Migrația unui număr din ce în ce mai mare de părinți, către țările cu o economie mai dezvoltată, face ca un număr impresionant de copii să rămână acasă, uneori în îngrijirea altor persoane, alteori în îngrijirea statului, pe perioade nedeterminate de timp.

În acest moment, în România sunt:

- 5.313 copii aflați în centre de plasament/unități de tip rezidențial;

- 3.660 de copii aflați în grija asistenților maternali profesioniști;

- 1.879 copii rămași în plasament familial, la rude de până la gradul IV sau la alte familii.

Potrivit statisticilor, doar 17% dintre copiii aflați în plasamentul familial rămân cu adevărat în grija unor rude, restul ajungând în centrele de plasament sau la asistenți maternali, fie din cauza faptului că nu au alte rude, fie pentru că procesul de găsire a acestora este foarte dificil și îndelungat.

Această schimbare afectează puternic dezvoltarea psihică a unui copil, el fiind privat de dragostea și afecțiunea părinților. Mai mult decât atât, abandonul școlar, autoizolarea sau instalarea unor tulburări emoționale și comportamentale sunt doar câteva dintre riscurile la care sunt supuși copiii. De cele mai multe ori, aceștia ajung să dezvolte stări emoționale puternice, devin triști și izolați. Aceste stări sunt cauzate în general de sentimentul de vină pe care copiii și-l însușesc, ei fiind neputincioși în fața motivului pentru care părinții au ales să părăsească țara.

Lipsa unor măsuri concrete, care să eficientizeze procesul reintegrării copilului în familia biologică, precum și obligațiile insuficiente pe care părinții trebuie să le îndeplinească înainte de a-și părăsi copilul, duc la creșterea continuă a numărului de copii aflați în sistemul de protecție, privați de dreptul de a avea o familie.

Campania poate fi sprijinită prin semnarea electronică a petiției “Și ei sunt copiii României” disponibilă pe www.facias.ro. Astfel, vă alăturați unui demers care ar putea schimba viața a zeci de mii de copii abandonați. Și ei merită o șansă la o viață alături de o familie iubitoare! (facias.ro)

 

Lasă un comentariu