GALERIA DE ARTĂ MAGHIARĂ SE ÎMBOGĂȚEȘTE CU NOI CAPODOPERE ALE PICTURII MODERNE!

Distribuie pe:

Picturile reprezintă noile achiziții ale muzeului, din ultimii ani, și vor fi prezentate publicului pe 28 iunie 2019, de la ora 19.00, la Palatul Culturii, aripa stângă, etajul III, la Galeria de Artă Maghiară Modernă. Expoziția este deschisă publicului în următoarele două luni.

Kõrösfõi Kriesch Aladár, Nagy Oszkár sau Gáll Ferenc sunt numai câțiva dintre artiștii din Transilvania, sau care au creat în Transilvania și care vor îmbogăți patrimonial Muzeului Județean Mureș - Muzeul de Artă.

Dintre noile creații care îmbogățesc colecția muzeului, una dintre cele mai remarcabile picturi este “Trei copii” de Kõrösfõi Kriesch Aladár, din 1905. Copiii, aflați în gradina casei din Gödöllõ, sunt desculți, au haine potrivit noii reforme vestimentare, păr lung până la umeri.Înfățișarea copiilor reflectă ideile de reformă, în spiritul cărora familia Körösfõ a trăit și și-a crescut copiii. Cu toate acestea, tema copilului în arta reprezentării a fost mult mai mult decât o simplă amintire de familie pentru Aladár Körösfõi-Kriesch. Dintr-o perspectivă universală, familia și copilul au avut un loc privilegiat în sistemul său de valori.În Palatul Culturii pot fi văzute câteva picturi murale importante ale lui Kõrösfõ, însă colecția muzeului nu a avut până acum nicio pictură aparținând marelui artist.

Nagy Oszkár, cu pictura “Peisaj din Baia Mare”, realizată în 1936, este un reprezentant de seamă al patrimoniului cultural băimărean, care combină perfect idealurile școlii de pictură, punând, totodată, un accent deosebit pe ilustrarea naturii.

Expoziția, din care mai fac parte Litteczky Endre, Tibor Ernõ, Jándi Dávid și Gáll Ferenc, ilustrează bogata moștenire a artei plastice transilvănene.

Datorită faptului că o mare parte a Galeriei de Artă Maghiară Modernă este închisă din cauza lucrărilor de restaurare, această expoziție va avea loc în foaierul de la etajul III, aripa stângă, parte a Galeriei extinsă anul trecut.

 

Lasă un comentariu