CLUBUL SPORTIV “MUREȘUL” TÂRGU-MUREȘ, 60 DE ANI DE LA ÎNFIINȚARE!

Distribuie pe:

C.S. Mureșul Târgu-Mureș a marcat, miercuri, 26 iunie 2019, printr-o conferință de presă, împlinirea a 60 de ani de la înființare! La invitația directorului executiv Cosmin Iuliu Pop, alături de acesta au participat și câțiva ex-președinți ai C.S. Mureșul, Horea Dragoș, Horațiu Cioloboc și Vasile Coroș. Despre semnificația momentului aniversar a vorbit și vicepreședintele Federației Române de Lupte, Ballai Sándor. Firește, la această acțiune au fost prezenți și actualii antrenori care activează la C.S. Mureșul Târgu-Mureș, unii dintre ei fiind însoțiți și de câțiva sportivi. În cei 60 de ani de existență, bilanțul sportiv al clubului este excepțional! De-a lungul acestor ani, sportivii clubului au reușit să obțină următoarele rezultate:

- 2 medalii de bronz la Jocurile Olimpice, prin Simon Ladislau, la lupte (în 1976, la Montreal), și Barabás Enikö-Mironcic, la canotaj (în 2008, la Beijing). De menționat și faptul că 21 de sportivi au participat la Jocurile Olimpice de Vară sau de Iarnă.

- la Campionatul Mondial: 34 medalii de aur; 29 medalii de argint; 20 medalii de bronz;

- la Campionatul European: 23 medalii de aur; 12 medalii de argint; 11 medalii de bronz;              

- la Campionatul Balcanic: 31 medalii de aur; 6 medalii de argint; 8 medalii de bronz.

Cât despre titlurile naționale, acestea sunt multe, multe de tot, în jur de 700! Toate acestea la seniori (cele mai multe), dar și la tineret și juniori (cele mai puține)! O performanță rară la jocurile sportive a reușit să obțină echipa feminină de handbal Mureșul (la senioare), campioană națională (în 1988) și deținătoare de două ori a Cupei României (în 1987 și 1988), și anume calificarea în semifinalele “Cupei Campionilor Europeni”, în 1989!

60 de ani de performanțe, în 212 pagini!

Cu prilejul aniversării C.S. Mureșul, ziaristul târgumureșean Aurel Rațiu a scris o carte dedicată acestui eveniment, “Clubul Sportiv Mureșul Târgu-Mureș, ieri și astăzi”. Apărută în condiții grafice deosebite la Tipografia “Apostrof Tipo” Târgu-Mureș, cartea, al cărei tehnoredactor a fost Alexandru Tcaciuc, ne prezintă istoria clubului mureșean, dar și istoria tuturor secțiilor sportive care au existat, la un moment dat, în cadrul clubului amintit. Firește, în lucrarea lui Aurel Rațiu sunt inserate și minibiografiile celor mai buni sportivi/antrenori ai clubului târgumureșean. Albumul foto, care întregește istoria clubului târgumureșean, este bogat ilustrat, atât cu fotografii alb-negru, cât și color. Este cea de-a 14-a carte scrisă de Aurel Rațiu! Lucrarea menționată a fost prezentată în mod atractiv și profesionist de cunoscutul ziarist mureșean Vlad Mihai Amariei. “Mă încumet să spun că această carte este una și de învățătură pentru toți cei care azi manageriază instituții, organizații, asociații sau unități economice, cât de mici ar fi ele. Anume, că toți trebuie să lăsăm pentru posteritate date consemnate riguros, evenimente descrise cu obiectivitate, astfel ca peste ani, un cercetător care s-ar apleca asupra acestora să găsească pentru documentare tot ceea ce are nevoie pentru a lăsa posterității urmele trecerii prin viață a semenilor noștri... Prin urmare, apariția acestei cărți dedicate Clubului Sportiv Mureșul nu poate decât să bucure pe toți cei care iubesc sportul, căci, pentru prima dată, un om de sport și de condei, cum este autorul acesteia, Aurel Rațiu, radiografiază, în cel mai profesionist mod, activitatea unei entități sportive fanion pentru mureșeni. Se cuvine, așadar, să-i adresăm lui Aurel Rațiu felicitări pentru curajul de a aborda acest subiect”, scrie jurnalistul Tarfin Todea în Prefața cărții menționate. Cu siguranță, cartea aceasta va fi de un real ajutor/folos celor care vor (re)scrie istoria sportului românesc. Felicitări, sportivilor, antrenorilor, angajaților de la club, dar și autorului cărții! La mulți ani! Săptămâna viitoare, pe 4 iulie, actuali și foști sportivi și antrenori, precum și alți angajați ai clubului mureșean, vor participa la o cină festivă, prilej de a depăna amintiri... la un pahar de vorbă!

Lasă un comentariu