VALORIFICAREA PRODUCȚIEI AGRICOLE, GHIMPELE DIN AGRICULTURA ROMÂNIEI!

Distribuie pe:

Este anotimpul valorificării produselor agricole, perioadă așteptată de agricultorii români cu investiții în acest domeniu. Se spune că, agricultura reprezintă o șansă de a scăpa de sărăcie pentru deținătorii de terenuri agricole. Acest adevăr este valabil pentru cei cu exploatații mari, fiindcă, micul producător agricol abia dacă reușește să-și acopere cheltuielile de producție. Potrivit datelor statistice de la MADR, suprafața agricolă totală existentă în România este de peste 14,6 milioane de hectare, din care 13,7 milioane de hectare - 93 la sută, se află în proprietate privată. Din suprafața agricolă totală, 9,4 milioane de hectare reprezintă suprafață arabilă, din care 8,9 milioane ha sunt în proprietate privată. La începutul anului 2019, persoanele fizice și juridice străine dețineau și exploatau 422.000 de hectare teren agricol: 194 persoane din Italia; 80 de persoane din Germania; 33 de persoane din Franța, 31 de persoane din Austria; 28 de persoane din Olanda; 16 persoane din Danemarca etc. În anul 2019, până la această dată s-au vândut 48.746 de hectare. Binevenită este și o inițiativă legislativă, existentă în atenția parlamentarilor români, care va reglementa vânzarea terenurilor agricole în România, cu respectarea drepturilor de preemțiune, după cum urmează: coproprietari și rude de gradul I; arendași și proprietari de terenuri agricole vecine; tineri fermieri; Academia de Științe Agricole prin unități de cercetare, și statul român prin Agenția Domeniilor Statului. Proprietarii străini își valorifică producția prin export în țările de origine. Situația este mai dificilă pentru români, care rămân la cheremul samsarilor. Pentru fermierii români, majoritatea specialiștilor valoroși, cei care reușesc să obțină producții record, de nivel mondial, valorificarea nu prezintă un prea mare impediment, fiindcă depozitează producția până când cererea de pe piață și prețul le este favorabil. De pildă, în județul Mureș sunt autorizate 79 de spații de depozitare pentru cereale, cu o capacitate totală de 210.000 de tone, din care, în silozuri, 79.000 de tone, iar valorificarea se poate realiza prin societăți specializate: Rom Siloz, cu sediul în Constanța, Rod Bun, Silo Agro SRL etc. Prețul de achiziții este favorabil, nu imediat după recoltare, ci, în funcție de cel de pe piața mondială dictat de Bursă.

Problema mai delicată o întâlnim la micii producători, cei care încearcă să supraviețuiască prin practicarea agriculturii. Se recomandă cultura plantelor medicinale, arbuștilor fructiferi, ciupercilor etc. Din nefericire, aceste recomandări nu țin cont de realitate și cei care au încercat să investească în asemenea investiții au rămas profund dezamăgiți. Pentru micul producător român

de fructe, valorificarea se poate face prin transformarea fructelor de mere în sucuri naturale, pentru nevoile familiale. În ultimii ani au apărut în județ - persoane fizice la Miercurea Nirajului, Câmpenița, chiar și în Târgu-Mureș, care oferă asemenea servicii. Pentru prune singura soluție o reprezintă “cazanul de țuică”, din păcate nu ai cum să valorifici acest produs (matul fiind distrus), fiindcă intervine ANAF, cu taxe și impozite sufocante.

Pentru zmeură, afine, căpșuni, valorificarea este posibilă pe piață sau prelucrarea în familie. Mare tam-tam s-a făcut cu plantele medicinale, cultivate pe suprafețe relativ mici. Vezi doamne, te poți îmbogăți prin această afacere. În realitate, totul ține de cei care le prelucrează. De pildă, Larex Sovata importă materie primă din Egipt, mentă și salvie, unde prețul este mai mic. În județul Mureș, anul acesta s-au cultivat cu plante medicinale 149 de hectare, extrem de puțin dacă se au în vedere condițiile pedoclimatice favorabile. O familie de tineri, Sorin și Crina, tineri pasionați de cultura lavandei, au cultivat 2 ha cu lavandă în Bărdești, Sorin fiind un tânăr inventiv, extrem de priceput, și-a construit singur o instalație sofisticată de obținere a uleiului de lavandă. Un specialist în TCM poate lua lecții de la acest om și, pe lucrarea lui, își poate obține chiar și un doctorat. Toate bune și frumoase. Tinerii respectivi și-au investit în această afacere economii, muncă, pasiune, creativitate și obțin un ulei de lavandă de foarte bună calitate. Culmea ironiei, când să-și vândă marfa, nu au găsit beneficiari, piața fiind obturată de diverși importatori, deocamdată, nu sunt dispuși să achite comisioane pentru o eventuală nișă. La Saschiz, la Idicel Pădure, au apărut tineri întreprinzători care se străduiesc să cucerească piața externă cu produse de o calitate deosebită. Cu ce eforturi, cu ce preț? Numai ei cunosc emoțiile prin care trec.

Deocamdată, România nu este pregătită pentru încurajarea celor care doresc să implementeze afaceri în agricultură, prin cultura plantelor medicinale, arbuștilor fructiferi, ciupercilor etc. Singura soluție o reprezintă un plan de afaceri care să cuprindă asigurarea valorificării înainte de a fi pus în practică.

Poate înființarea cooperativelor și asociațiilor de profil să fie o soluție de perspectivă. Astăzi, valorificarea producției agricole reprezintă un ghimpe pentru agricultorii români!

Lasă un comentariu