RECOMANDĂRILE CE PRIVIND CREȘTEREA ȚINTEI DE ENERGIE REGENERABILĂ LA 34% PENTRU 2030

Distribuie pe:

Recomandările Comisiei Europene privind PNIESC 2021-2030 reprezintă o reconfirmare a potențialului semnificativ al României în domeniul producerii de energie din surse regenerabile, cota de 34% fiind o încurajare pentru un nivel de ambiție corect pentru viitor, dar și pentru eforturile depuse până în momentul de față pentru dezvoltarea actualelor capacități regenerabile, se arată într-un comunicat al Asociației Române pentru Energie Eoliană (RWEA). România și-a propus o țintă de 27,9% pentru energia verde în consumul anului 2030, însă CE a recomandat majorarea obiectivului la 34% cel puțin, printr-un document transmis marți.

“Observăm că dezvoltarea de noi capacități regenerabile este elementul central al documentului Comisiei, fiind cerute măsuri concrete și rapide pentru licențierea noilor proiecte în vederea reluării dezvoltărilor și atingerii contribuției într-un ritm natural și eficient din punct de vedere economic care să ofere predictibilitatea necesară investitorilor”, spun reprezentanții industriei eoliene.

Aceștia arată că măsurile incluse în document setează o traiectorie logică pentru un sistem energetic modern și competitiv, guvernat de principiile pieței libere, cu o definiție clară a consumatorului vulnerabil, care trebuie să funcționeze integrat la nivel regional pentru creșterea gradului de flexibilitate și securitate energetică.

România este invitată să privească sectorul energetic într-un scop mult mai larg ce include sectoarele de transport, încălzire și răcire, precum și industria și să nu neglijeze fondurile disponibile pentru cercetare, inovare și integrarea noilor tehnologii necesare pentru atingerea tranziției energetice. Nu în ultimul rând, Comisia recomandă o tranziție justă pentru regiunile carbonifere, care să ia în considerare aspectele sociale și crearea de locuri de muncă.

“Regăsim în documentul Comisiei o bună parte din inițiativele și acțiunile cerute de RWEA în ultimii ani, iar Asociația a înaintat deja autorităților două scenarii ce pot fi luate în considerare pentru atingerea unei cote de energie regenerabilă de aproximativ 34% în condiții de securitate energetică și competitivitate economică a sistemului energetic. Sperăm ca autoritățile să înțeleagă avantajul pe care recomandările Comisiei îl aduc României în procesul global de tranziție energetic”, a declarat Claudia Brânduș, președintele RWEA, citată în comunicat.

 

Lasă un comentariu