SPITALUL CLINIC JUDEȚEAN DE URGENȚĂ TÂRGU-MUREȘ - ACREDITAREA ÎN CATEGORIA A IV-A - “CU ÎNCREDERE REDUSĂ” NU SE REFERĂ LA CALITATEA ACTULUI MEDICAL. DR. CLAUDIU PUIAC: “MI SE PARE NORMAL SĂ APĂR IMAGINEA ȘI MUNCA COLEGILOR MEI, TERFELITĂ ÎN PUBLIC”

Distribuie pe:

“Spitalul din Târgu-Mureș îndeplinește 85% din standardele de calitate, ceea ce l-ar plasa în categoria a II-a de calitate. Pentru faptul că are un plan de conformare la autorizația sanitară de funcționare, care se referă la realizarea unor circuite corespunzătoare în secțiile cu risc - cum ar fi Terapia Intensivă, Pediatria, Blocul Operator - se încadrează în categoria a IV-a, lucru valabil pentru oricare spital. Pentru că sunt riscuri care sunt asociate neîndeplinirii acestui plan de conformare și, chiar dacă echipa medicală și managerială își face datoria și atinge un nivel crescut de conformitate cu standardele, fără îndeplinirea acestui plan de conformare nu poate să treacă pe poziția punctajului pe care l-a îndeplinit”, a declarat, joi, la Târgu-Mureș, președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, dr. Vasile Cepoi, citat de agerpres.ro

Șeful ANMCS a arătat că pentru pacient, “acreditarea cu încredere redusă” trebuie să însemne că spitalul respectiv a identificat care sunt problemele și că este pe cale să adopte măsurile necesare pentru a preveni orice risc: “În momentul în care spitalul își îndeplinește planul de conformare la autorizația sanitară de funcționare, el va fi ridicat la nivelul categoriei de calitate conform punctajului obținut”, a precizat Cepoi.

Managerul SCJU Târgu-Mureș, dr. Claudiu Puiac, a arătat, la rândul său, că Raportul ANMCS remarcă gradul de performanță medicală de la această unitate spitalicească, însă, dat fiind planul de conformare, cu termen până în anul 2020, care vizează refacerea unor circuite, precum și construirea unei unități noi pentru internările de zi, a obținut doar categoria a IV-a “acreditat cu încredere redusă”.

“SCJU Târgu-Mureș este clasificat ca spital regional Clasa 1A (...) și spital de Categoria I din punct de vedere al competenței profesionale. În momentul în care al fost acreditarea ANMSC, noi suntem considerați ca spital 1 și 1A. Din punct de vedere al ANMCS, într-adevăr am primit acreditare gradul IV cu încredere redusă. Noi, conducerea SCJU Târgu-Mureș, împreună cu personalul, știam că acesta este nivelul maxim de încadrare pe care îl putem primi. În octombrie 2016, ministrul Sănătății de la acea vreme, a emis ordinul 1096, care prevedea ca paturile de spitalizare de zi să fie grupate toate într-o structură total separată. Acea structură trebuia dusă la îndeplinire în 12 luni de la intrarea în vigoare a acestui ordin. Din punct de vedere al legislației, și tehnic și financiar, noi nu aveam cum să facem o structură nou nouță (...) SCJU Târgu-Mureș are 123 de paturi de spitalizare de zi, iar din cele 123, 97 sunt în această clădire, restul pe secțiile exterioare. Pentru a nu ni se suspenda autorizația sanitară de funcționare, am cerut un plan de conformare pentru crearea acestei noi structuri de spitalizare de zi, până în 31 decembrie 2020. În 31 ianuarie 2018, a fost emis un ordin ANMCS prin care, toate spitalele care au plan de conformare cu o durată mai mare de 24 de luni, să fie încadrate în această categorie IV cu încredere redusă”, a arătat Claudiu Puiac, precizând că SCJU Târgu-Mureș este o unitate foarte mare, cu 1.089 de paturi de spitalizare continuă și 123 de paturi spitalizare de zi și era imposibil să construiască o nouă structură în mai puțin de 24 de luni.

“Acesta este motivul pentru care am fost încadrați în categoria a IV-a cu încredere redusă. Din punct de vedere calitativ, avem 85,69% care ne permitea să fim încadrați cu ușurință în categoria II, care, în momentul în care va fi finalizată structura de spital de zi, vom fi încadrați în categoria II, având chiar posibilitatea să trecem în categoria I. În calitate de manager al SCJU Târgu-Mureș, mi se pare normal să apăr imaginea și munca colegilor mei din cadrul spitalului, imagine care, din păcate, cu ocazia primirii încadrării prin punctul de vedere al criteriilor ANMCS în categoria IV cu încredere redusă a fost terfelită în mediul online, în public”, a subliniat Cludiu Puiac.

Directorul Financiar al SCJU, Florin Crăciun, a precizat că, încă din 2015, au început demersurile pentru construirea noii unități de spitalizare de zi, a cărui studiu de fezabilitate a fost finalizat anul trecut, unitate ce va avea o suprafață de peste 3.400 mp, va costa 23 milioane de lei plus TVA, termenul de execuție prevăzut fiind de 15 luni, iar acum se încearcă identificarea sursei de finanțare.

Reamintim că, în ciuda acreditării “gradul IV cu încredere redusă”, în această lună, în cadrul SCJU Târgu-Mureș, a fost inaugurat Primul Centru de Excelență în Stroke din România, de care vor beneficia peste 3 milioane de locuitori din 8 județe, medicii folosind Softul Rapid, o platformă complet automatizată, cu ajutorul căreia diagnosticul accidentului vascular cerebral acut (AVC) și criteriile de eligibilitate pentru includerea în tratament se stabilesc în maxim 2 minute. “Alinierea României la standarde internaționale, prin crearea acestui Centru de Excelență în Stroke, înseamnă o echipă multidisciplinară, cu personal medical supraspecializat, care să poată să acționeze în urgență, în timp util terapeutic, redând starea de bine a pacientului cu AVC acut. Înseamnă, de asemenea, o infrastructură cu o dotare materială, cu o aparatură performantă de ultimă generație și, nu în ultimul rând, înseamnă un registru unic în care pacienții să fie incluși, pentru a putea cuantifica beneficiul activității noastre și necesitatea finanțării lor”, a arătat, cu prilejul inaugurării centrului, dr. Lucian Mărginean, medic primar, coordonator al Compartimentului Radiologie Intervențională, menționând, totodată, că SCJU este, astfel, unic în România, atât din punctul de vedere al tratării pacienților cu AVC, cât și al echipei multidisciplinare care va prelua astfel de cazuri.

 

Lasă un comentariu