LOCUINȚELE VIITORULUI? BORDEIELE ECOLOGICE!

Distribuie pe:

Potrivit Digi24, un grup de tineri a construit, lângă Timișoara, primul cartier de bordeie ecologice.

Chiar dacă locuințele seamănă cu cele folosite în urmă cu sute de ani, inițiatorii proiectului și-au propus să le vândă cu până la 75.000 de euro fiecare și spun că bordeiele, făcute din lemn și argilă și acoperite cu iarbă, sunt mult mai confortabile și prietenoase cu mediul decât orice apartament dintr-un bloc.

“Metoda este inspirată de pe vremea lui Ștefan cel Mare, când bordeiele erau proiectate astfel încât să fie ferite de ochii otomanilor. Casele erau săpate în pământ, iar deasupra erau plantate legume și zarzavaturi. Pe de-o parte, erau camuflate, pe de alta, temperatura era menținută.

Pornind de la materialele care se foloseau pe vremuri, acum se fac în autobetonieră, se toarnă în cofrag și au proprietăți similare cu acelea. Toți pereții de la această casă i-am făcut în două zile, iar ei reglează umiditatea în aer și funcționează ca o baterie termică. Umiditatea rămânând constantă, noi putem garanta că nu o să se dezvolte bacterii sau mucegaiuri și nu o să se facă condens, ecobordeiele fiind tencuite cu argilă.

Pereții își reglează singuri nivelul de umiditate, iar variațiile sunt atent monitorizate cu o aplicație.

Avem vegetația de pe acoperiș, care înlătură sau oprește razele soarelui și, fiind pământ dedesubt, care e umed, avem o coajă răcoroasă a casei. Vara, pe pereți se face o micro evaporare, așa cum se întâmplă la casele bătrânești, că asta face argila, și atunci răcorește puțin, iar iarna e ca și o teracotă, odată ce s-a încălzit rămâne caldă. Iarna, când sunt minus 20 de grade afară, casa se poate încălzi, iar într-o oră temperatura ajunge la plus 25 de grade.

Argila absoarbe aerul viciat din băi și din bucătărie și introduce aer proaspăt în spațiile de locuit. Ecobordeiele sunt garantate pentru 50 de ani”, a declarat arhitectul Vlad Stanciu, inițiatorul proiectului, citat de Digi24.

Cartierul prototip a fost construit cu bani europeni, la Săcălaz, lângă Timișoara, iar prețul unui ecobordei începe de la 47.000 de euro și ajunge până la 75.000, în funcție de suprafață. 

Lasă un comentariu