LUMEA SE SCHIMBĂ! ROMÂNIA CE FACE? (LIX) SCHIMBAREA LUMII POATE FI O MĂSURĂ ANTICRIZĂ?

Distribuie pe:

Veștile rele venite de la Fondul Monetar Internațional, preluate de către presă, au completat tabloul sumbru al posibilității izbucnirii unei noi crize:

“Fondul Monetar Internațional (FMI) cere statelor să nu își devalorizeze artificial moneda și să fie atente la riscurile pentru economie aduse de tensiunile comerciale în creștere și de îngrijorările geopolitice. FMI a avertizat că «fereastra de oportunitate» pentru reforme se închide în contextul creșterii riscurilor economice”, relatează AFP. Membrii Comitetului Financiar și Monetar Internațional (IMFC), organism politic al FMI, și-au publicat recomandările într-un comunicat care marchează închiderea reuniunii anuale a FMI și a Băncii Mondiale din insula Bali, la finalul unei săptămâni marcate de scăderi puternice ale piețelor financiare. “Cu o fereastră de oportunitate care se închide, vom face să progreseze de manieră urgentă politicile și reformele” necesare creșterii și prevenirii riscurilor, a precizat IMFC într-un comunicat. Creșterea mondială “ar trebui să fie constantă pe termen scurt și moderată după aceea. Cu toate acestea, redresarea este din ce în ce mai inegală și unele dintre riscurile deja identificate s-au confirmat parțial”, subliniază textul. “FMI a redus în această săptămână previziunea sa de creștere pentru PIB-ul mondial la 3,7% pentru 2018 și 2019 (-0,2 puncte procentuale), respectiv la același nivel cu 2017. Există riscuri crescânde pentru economie, într-un context de tensiuni comerciale ridicate, îngrijorări geopolitice, condiții bugetare care sunt mai dificile și care ating numeroase piețe și țări emergente”, se mai notează în comunicat. “Secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, a declarat că și-a împărtășit îngrijorările șefului Băncii Centrale Chineze privind slăbirea yuanului. Totuși, el nu a precizat dacă China va fi acuzată că-și manipulează moneda în raportul bianual al administrației americane, care urmează a fi făcut public. În comunicatul său, FMI a părut să ia la țintă cele două mari puteri economice mondiale aflate în plină dispută comercială.”

Nici situația economiei românești nu este foarte bună, dar nu este încă pericol de criză.

“Conducerea Băncii Naționale a României a lansat mai multe avertismente cu privire la starea economiei, subliniind aspecte interesante precum: diminuarea puternică a ritmului de creștere a economiei, frânarea neașteptat de bruscă a cererii de consum, reamplificarea gradului de tensionare a pieței muncii sau o continuă ascensiune a presiunilor asupra salariilor.

Acestea sunt doar câteva din subiectele asupra cărora membrii consiliului de administrație al BNR au atras atenția în minuta ședinței de politică monetară din 3 octombrie 2018.

În opinia unor membri ai Consiliului, evoluția de ansamblu a inflației de bază continuă să fie marcată de frânarea neașteptat de bruscă a cererii de consum în primul trimestru al anului curent, asociată cu atenuarea poziției ciclice a economiei, de natură să afecteze probabil inerțial comportamentul de stabilire a prețurilor pe anumite segmente ale comerțului cu amănuntul.

Așteptările inflaționiste pe termen scurt au rămas la valori înalte. Ritmul anual de creștere a prețurilor de producție din industrie pentru piața internă s-a reintensificat în iunie-iulie în cazul bunurilor de uz curent.

Membrii Consiliului au remarcat diminuarea puternică a ritmului de creștere a economiei față de anul 2017.

Consumul privat a continuat să fie principalul propulsor al avansului economic, cu o contribuție chiar în ușoară creștere, ca urmare a măririi neașteptate a dinamicii lui anuale. El a fost secondat la mică distanță de variația stocurilor, al cărei aport la dinamica PIB a atins un maxim al ultimilor 5 ani, în timp ce contribuția formării brute de capital fix a redevenit negativă, pe fondul noii contracții în termeni anuali suferite de această componentă, după trei trimestre consecutive de creștere.

Evoluția este preocupantă din perspectiva potențialului de creștere al economiei pe termen mediu.

Contribuția exportului net la avansul PIB a rămas negativă, dar s-a redus întrucâtva, în contextul unei decelerări mai evidente a ritmului de creștere a importurilor în raport cu cea consemnată de dinamica exporturilor.

(Va urma)

Lasă un comentariu