EVENIMENT CULTURAL PE VALEA MUREȘULUI SUPERIOR

Distribuie pe:

În ziua de 30 iunie 2019, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a avut loc în localitatea Morăreni evenimentul cultural “Veșnicia s-a născut la sat” organizat în cadrul Protopopiatului Ortodox Român Reghin de Centrul Cultural Catehetic și Pastoral “Sf. M. Mc. Pantelimon” al Văii Mureșului Superior coordonat de Preotul Sergiu Andone cu ocazia “Anului omagial al satului românesc” (al Preoților, Învățătorilor și Primarilor gospodari).

În acest sens, au luat parte la eveniment toți primarii actuali de pe valea Mureșului Superior și foștii primari, actualii directori de școli și foștii directori, preoții parohi în funcție și preoții pensionari de pe raza localităților Văii Mureșului Superior, precum și dascăli și învățători pensionari care au avut un rol important în comunitățile de la sat. De asemenea, au luat parte la eveniment Preacucernicul părinte Valentin Vârva, Protopopul de Reghin, preotul profesor dr. Claudiu Chiorean, Inspector de Religie în cadrul ISJ Mureș, și domnul istoric dr. Florin Bengean, director al Bibliotecii municipale “Petru Maior” din Reghin și președintele Despărțământului Reghin al ASTREI.

Evenimentul s-a desfășurat într-un cadru deosebit, cu specific tradițional, nelipsind din decor obiecte din cultura și viața satului românesc, iar dintre cei prezenți, cei mai mulți au îmbrăcat portul popular specific zonei. Moderator al evenimentului a fost doamna prof. dr. Silvia Andone, care a dat cuvântul spre a conferenția părintelui Ionuț Cadar, paroh al Parohiei Ortodoxe Filea, doamnei Lucreția Cadar, primarul comunei Deda, și doamnei director Onica Ildika a Școlii Gimnaziale Lunca Bradului.

Programul evenimentului a fost înfrumusețat de artiști și interpreți de muzică populară originari din localități aparținând Văii Mureșului Superior, dintre care amintim pe doamna Dorina Oprea, doamna Livia Sorlea, doamna Livia Harpa, domnul Andrei Romanică și rapsodul popular Mihai Moldovan. Cântecele celor amintiți mai sus au fost un balsam sufletesc pentru toți cei prezenți, iar jocul popular pus în scenă de membrii ansamblului popular din Vătava au încântat ochii onorabilului public. Dintre cei aproape 200 de invitați, au primit din partea Părintelui Protopop diplome de excelență toți primarii și foștii primari, toți directorii de școli și foștii directori, precum și preoții pensionari care și-au dedicat întreaga viață comunității unde au păstorit.

Evenimentul cultural “Veșnicia s-a născut la sat”, organizat de Centrul Cultural Catehetic și Pastoral “Sf. M. Mc. Pantelimon” al Văii Mureșului Superior, reprezintă debutul evenimentelor închinate satului românesc în Protopopiatul Ortodox Reghin, urmând ca pe parcursul anului 2019, “Anul omagial al satului românesc”, să aibă loc și alte evenimente de acest gen prin care să se aducă mulțumire primarilor, dascălilor și preoților harnici și din alte zone ale Reghinului, precum și deschiderea spre o cât mai bună colaborare dintre Primărie-Școală-Biserică în vederea păstrării tradițiilor și obiceiurilor populare conservate prin satul românesc, dar și în vederea creșterii calității vieții în mediul rural.

 

Lasă un comentariu