DEPENDENȚA DIGITALĂ, BOALA SECOLULUI...

Distribuie pe:

Internetul ne-a făcut viața mai ușoară, prin facilitarea accesului la informații și crearea de conexiuni cu oameni din întreaga lume, dar pentru unii, mediul virtual devine chiar un mod de viață. Acest lucru poate duce la dependența de calculator/internet. “Comunicare absolută, izolare absolută” - spune scriitorul belgian Paul Carvel, în vreme ce specialiști în domeniul psihologiei atrag atenția că internetul ne leagă de oameni care sunt la mari depărtări, dar ne îndepărtează de cei care ne sunt aproape.

Dependența de internet înseamnă utilizarea în exces a acestuia. Cea mai recentă ediție a Manualului de diagnostic și statistică a tulburărilor mintale o include în categoria tulburărilor care necesită o cercetare mai aprofundată. Studiile arată că dependența de internet/ rețelele de socializare este răspândită în rândul tinerilor, mai ales al copiilor, și că, de fapt, fiecare al patrulea copil este dependent de internet.

Tipurile de dependență cele mai frecvent întâlnite sunt: supraîncărcarea emoțională, dependența de sexul virtual, vicii (jocuri de noroc, cumpărături online, tranzacții la bursă etc.), dependența de realitățile virtuale în dauna petrecerii timpului cu familia și prietenii, ceea ce poate distruge relațiile din viața reală.

Cauzele dependenței de internet - Ori de câte ori cei dependenți de computer se simt singuri, copleșiți, stresați, deprimați, disperați ori deznădăjduiți, ei “evadează” pe internet pentru a căuta alinare. Potrivit unui studiu al Universității din Iowa, dependența de internet este destul de frecventă în rândul bărbaților de 20-30 de ani, care suferă de depresie.

Unele persoane care suferă de anxietate sau de depresie sunt predispuse la dependența de calculator. Lipsa de sprijin emoțional le determină să apeleze la internet pentru a suplini această nevoie. Persoanele timide, singuratice și emotive prezintă și ele un risc mai mare de a dezvolta o atare dependență.

Semnele dependenței - Dependența de internet se manifestă atât prin simptome fizice, cât și emoționale, variind de la o persoană la alta. Există, totuși, unele semnale de avertizare care indică faptul că este pe cale să se instaleze dependența de mediul virtual.

Următoarele simptome emoționale sunt tipice pentru persoanele dependente de mediul virtual: anxietate, depresie, prefăcătorie, necinste, euforie când persoana se află în fața calculatorului, pierderea noțiunii de timp, izolare, atitudine defensivă, lipsa apetitului pentru muncă, agitație.

În rândul simptomelor fizice caracteristice persoanelor care utilizează în exces calculatorul se numără: dureri de spate, dureri de cap, creșterea sau pierderea în greutate, tulburări de somn, sindromul de tunel carpian (neuropatia mediană a încheieturii mâinii), vedere tulbure, încețoșată.

Efectele dependenței de mediul virtual - Pe termen scurt, ele includ: sarcini neduse la bun sfârșit, responsabilități uitate și acumularea de kilograme în plus. Efectele pe termen lung se regăsesc mai ales în simptomele fizice - dureri de spate, dureri de gât, sindromul de tunel carpian și tulburări de vedere. Toate acestea pot duce la faliment, mai ales dacă timpul petrecut în fața calculatorului este axat pe cumpărături, jocuri și jocuri de noroc.

Potrivit Oberlin College of Computer Science, dependența de internet duce la izolare socială, persoanele respective comunicând mai ușor cu oameni virtuali decât cu cei din lumea reală.

De remarcat că, adesea, dependența de internet și abuzul de substanțe (țigări, alcool, droguri) merg mână în mână. De cele mai multe ori, cei care abuzează de alcool sau de droguri sunt și cei mai predispuși să ajungă dependenți de internet, care le servește ca mijloc de evadare din realitate.

Un studiu efectuat de universitățile de la Swansea și Milano arată că atunci când persoanele dependente de internet renunță la utilizarea calculatorului, ele prezintă simptome de sevraj, similare celor specifice utilizatorilor de droguri, ceea ce demonstrează că aceste tipuri de dependență sunt adesea interdependente. Ca și în cazul altor vicii (drogurile, fumatul, jocurile de noroc), voința joacă un rol determinant în renunțarea la excesele online.

Concluzia cercetătorilor este că “dependența digitală este una perversă, fiind vorba despre o maladie care are efecte negative care nu pot fi neglijate”.

“Este un fenomen care nu are cale de întoarcere. Noi trăim într-o lume digitalizată. Cu efort personal, putem să ne păstrăm o anumită limită, dar nu putem să ne întoarcem. Nu există cale de întoarcere”, este de părere dr. Adina Baciu, cercetător, Institutul de Antropologie al Academiei Române.

Specialiștii mai avertizează că, în timp ce țările nordice au început să interzică telefoanele în școli, în România introducem tabletele în școli și digitalizăm învățământul (surse - Psychg Guides.com, jeuxvideo.com)

Lasă un comentariu