PRESA MAGHIARĂ ACUZĂ DUBLA MĂSURĂ ÎN ANCHETA DE LA VALEA UZULUI

Distribuie pe:

Autoritățile române nu au tras la răspundere, nici după trei săptămâni, persoanele care au pătruns cu violență în cimitirul militar din Valea Uzului, la data de 6 iunie, în timp ce doi dintre organizatorii maghiari ai lanțului uman pașnic au fost amendați cu o sumă considerabilă, a scris, săptămâna trecută, mass-media maghiară din România, citată de MTI.

Ziariștii s-au adresat poliției băcăuane pentru a afla în ce stadiu este ancheta începută în urma incidentelor de la cimitirul militar din Valea Uzului, respectiv dacă cercetările au fost încheiate în cazul acoperirii cu folie de culoare neagră a crucilor de beton și a monumentului, a presupusei violențe exercitate asupra activistului român George Simion, precum și a actelor de violență comise în timpul ocupării cimitirului. Din răspunsul poliției a rezultat că ancheta continuă în toate cele trei cazuri, dar nu s-a comunicat numărul suspecților și nici câți dintre aceștia au fost identificați, reține sursa citată.

Potrivit investigațiilor jurnalistice întreprinse, “pentru autoritățile judiciare din județul Bacău, nici 22 de zile nu au fost suficiente pentru a-i trage la răspundere pe românii care au intrat cu forța în cimitir, în schimb, maghiarii care au încercat să împiedice prin mijloace pașnice și prin rugăciuni inaugurarea monumentului ortodox și a crucilor de beton, au fost amendați în timp record”.

În context, se evocă faptul că Inspectoratul de Jandarmi Județean Harghita i-a amendat cu suma de 3.000 de lei pe vicepreședintele CJ Covasna și pe președintele CJ Harghita, susținând că demonstrația pașnică a secuilor de la 6 iunie, nu a fost notificată în prealabil, potrivit legii.

Săptămâna trecută, portalul Maszol.ro a anunțat că, după vizionarea mai multor ore de înregistrări realizate la fața locului, după parcurgerea a sute de profiluri de Facebook și a mai multor mii de postări, jurnaliștii au reușit să-i identifice pe autorii incidentelor din 6 iunie, de la Valea Uzului, constatând că persoanele care au comis acte de violență au fost 19 suporteri ai echipei de fotbal Dinamo București. Portalul a reușit să și identifice după nume pe câțiva dintre ei. Timp de cel puțin o săptămână, aceste persoane nu au postat nimic despre cele întâmplate la cimitirul militar din Valea Uzului, însă - în opinia portalului - atunci când au văzut că nimeni nu îi deranjează, au prins curaj și au început să posteze fotografiile realizate în cimitirul din județul Harghita.

La 6 iunie - mai notează MTI - mii de români care au venit la o comemorare, au intrat cu forța în cimitir, pentru a participa la inaugurarea, printr-o slujbă religioasă, a monumentului ortodox român, după ce secuii au încercat să împiedice printr-un lanț uman ocuparea cimitirului.

Lasă un comentariu