LA RÎCIU, ZIUA OLIMPICĂ

Distribuie pe:

Academia Olimpică Română, filiala Mureș, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Rîciu, Mureș Runners, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret, UMFST Bike Days și VeloPrieteni au organizat, la sfârșitul lunii trecute, Ziua Olimpică, prilej de a sărbători olimpismul, puntea de legătură între sport, cultură și educație. Invitat special a fost Dănuț Borbil, medaliat cu argint la Campionatul Mondial de Skandenberg (demonstrație de skandenberg). De ani de zile, sute de mii de oameni, reuniți de către Comitetele Olimpice Naționale de pe Mapamond, marchează Ziua Olimpică Mondială, prin desfășurarea Cursei Olimpice. Aceasta reprezintă un îndemn pentru toată lumea, indiferent de vârstă, sex sau abilități sportive, la mișcare, dar și la descoperirea semnificației sportului și valorilor lui, spunea lector univ. Elena VLAS, director al Academiei Olimpice Române, filiala Mureș. Domnia sa adăuga și că Reprezentanții Comitetului Olimpic și Sportiv Român au pregătit tricouri și diplome pentru participanți.

Evenimentul, realizat la inițiativa lui Ciprian BELEAN, consilier local în Consiliul Local al comunei Rîciu și membru al Academiei Olimpice Române, filiala Mureș, a fost dedicat atât alergătorilor amatori, cât și celor pasionați de sportul pe două roți (în cazul cărora UMFST Bike Days a pus la dispoziție aproximativ 20 de biciclete).

Evenimentul a inclus ceremonialul olimpic și premierea (ridicarea steagului olimpic, intonarea imnului olimpic, prezentarea mesajului olimpic), dar nu au lipsit nici momentele artistice: demonstrație de dartz, desene pe asfalt cu tema “Jocurile Olimpice în imaginația copiilor”, expunerea lucrărilor de arte plastice pentru concursul național cu tema “Jocurile Olimpice în imaginația copiilor”, expunerea lucrărilor de literatură realizate pentru concursul național cu tema “Un condei numit Fair-Play și jurnalism sportiv”.

Sportul poate să ne unească și să facă lumea un loc mai bun

Sfârșitul lunii iunie a marcat, pe meleagurile comunei Rîciu din județul Mureș, evenimentul internațional ZIUA OLIMPICĂ. În Mesajul transmis, președintele Comitetului Internațional Olimpic, THOMAS BACH, spunea: “În fiecare an, cu ocazia Zilei Olimpice, oameni din toată lumea se întâlnesc pentru a celebra împreună bucuria de a face sport. Ziua Olimpică este mereu un moment de sărbătorire a creării Mișcării Olimpice Moderne ... continuă să fie un moment important de aducere aminte despre cum sportul poate să ne unească și să facă lumea un loc mai bun “.

Comuna Rîciu a fost locul de întâlnire al celor care își prețuiesc sănătatea, practicând diferite forme de mișcare, implicându-se în programul întocmit de Academia Olimpică Română, filiala Mureș, Primăria comunei Rîciu - primar Ioan VASU, Direcția pentru Sport și Tineret Mureș, Școala Gimnazială “Gheorghe Șincai” din Rîciu, Asociația Mureș Runners, având în permanență asistență din partea Secției 3 de Poliție Rurală Rîciu și a Serviciului Mobil de Urgență Rîciu. Programul a început dimineața, la ora 8 și 30 minute, când s-a dat startul cicliștilor și alergătorilor la semimaraton, pe distanța de 25 km, în comuna Rîciu și satele învecinate: Nima, Ulieș, Sâmărtin. Mulți dintre cicliști au mai parcurs distanța de 25 km (Tg.-Mureș - Rîciu sau Rîciu - Tg.-Mureș), ceea ce înseamnă un bun și susținut antrenament.

La ora 11 s-a dat startul pentru cros pe distanța de 3 km, la care s-au înscris, la toate categoriile de vârstă, atât persoane din Rîciu și satele învecinate, cât și din județul Mureș. La înscriere, toți participanții au primit tricourile cu însemnele Olimpice, iar la sosire au primit medaliile Olimpice oferite de Comitetul Olimpic și Sportiv Român, precum și diplomele de participare, din partea Comitetului Internațional Olimpic. Pe traseu, precum și la finalul cursei, participanții au primit din partea Primăriei comunei Rîciu apă plată, batoane de ciocolată și fructe. Un lucru deosebit de bun a constat în faptul că pe tot parcursul zilei concurenții au avut posibilitatea să se ferească de razele soarelui, adăpostindu-se pe terasa foarte spațioasă sau sub umbrelele a trei corturi mari.

Demonstrații de skanderberg ale sportivului Dănuț Borbil, vicecampion mondial

Momentul necesar pentru pregătirea diplomelor și materialelor de premiere a fost alocat unei interesante demonstrații de skanderberg, ale sportivului Dănuț Borbil, vicecampion mondial, care a fost provocat atât de copii, cât și de adulți la o întrecere de forță. A urmat apoi Ceremonialul Olimpic, steagul fiind adus de Dănuț Borbil, medaliat cu argint la Campionatul Mondial de Skandenberg (demonstrație de skandenberg) și de doi copii, momentul fiind marcat de intonarea Imnului Olimpic. În acest timp, pe scenă au fost prezenți dl primar al comunei Rîciu, Vasu Ioan, dna director A.O.R.- filiala Mureș, Elena Vlas, dna director DSTJ -Mureș, Rus Iuliana, dl consilier local Ciprian Belean și prof. Kadar Laszlo. După prezentarea Mesajului olimpic al președintelui CIO - Thomas Bach, a urmat premierea participanților, comunicată de dl consilier Ciprian Belean.

Premierea participanților

Astfel, a fost desemnat Cel mai bun participant - Csuka Tamas, Reghin; Cea mai bună participantă - Pakai Orsolya, Tg.-Mureș; Cel mai vârstnic participant (63 ani) - dl STOICA AUGUSTIN, Rîciu; Cea mai vârstnică participantă (49 ani), dna BÂNDILA ADELA, Rîciu; Cel mai tânăr participant - MOLNAR ROBERT, Rîciu; Cea mai tânără participantă - VOAIDEȘ ALEXANDRA, Sâncraiu de Mureș; Cea mai numeroasă familie (mama și opt copii) - MOLNAR LIVIUȚA, Rîciu.

Toți au primit câte o cupă din partea DSTJ Mureș, diplomă și cartea “SPIRITUL OLIMPIC”, oferite de C.O.S.R.-A.O.R.

Au mai fost premiați și 11 copii, care și-au prezentat desenele realizate cu tema “Jocurile Olimpice în Imaginația Copiilor”, eleva Birou Ioana, care a recitat poezia “Puterea unui campion”, autor elevul Iordache Iustin din București, poezie premiată cu locul 3 la etapa națională; cei 11 voluntari, care au contribuit la arbitraj și organizare; Asociația Mureș Runners, pentru parteneriatul organizatoric; profesorul Kadar Laszlo de la Școala Gimnazială “Gheorghe Șincai” din Rîciu - vicecampion național la dartz; dl Ciprian Belean, care a fost persoana cea mai activă în organizarea evenimentului și dl prof. Kemendi Karoly de la Colegiul Național Pedagogic “Mihai Eminescu” din Tg.-Mureș, membru al Consiliului filialei A.O.R.- Mureș.

Mulțumiri

În încheiere, dl primar Ioan Vasu a elogiat această activitate olimpică, desfășurată pentru prima dată în comuna Rîciu, felicitând organizatorii și participanții, făcând apel la vremurile în care și domnia sa a practicat și promovat sportul de masă și de performanță, în perioada în care pe meleagurile mureșene activau mari glorii ale sportului național și olimpic.

Dna Elena Vlas a încheiat, exprimându-și mulțumirea tuturor partenerilor care și-au adus aportul la desfășurarea în cele mai bune condiții a acestei ZILE OLIMPICE în comuna Rîciu din județul Mureș, reprezentanților mass-media prezenți, care au înregistrat fiecare moment important al zilei, precum și tuturor participanților, cu care am sărbătorit împreună Mișcarea Olimpică Modernă.

Imaginile numeroase fotografiate și înregistrate redau semnificația zilei de sărbătoare olimpică, preciza lector univ. Elena VLAS, director al Academiei Olimpice Române, filiala Mureș.

 

Lasă un comentariu