UDMR RECLAMĂ “SIMBOLURI FASCISTE” PE CRUCILE DIN VALEA UZULUI

Distribuie pe:

Într-o scrisoare oficială trimisă Ministrului Culturii și Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”, liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila, a cerut explicații cu privire la simbolistica crucilor de beton amplasate ilegal în Cimitirul din Valea Uzului, dar și referitor la simbolurile folosite de participanții la ceremonia ilegală de inaugurare a monumentului, în 6 iunie a.c., notează presa locală din Harghita, citând un comunicat al UDMR.

Korodi a solicitat Institutului Elie Wiesel o analiză a imaginii monumentului din perspectiva simbolurilor afișate, deoarece, potrivit multor opinii, există o asemănare frapantă dintre acestea și simbolurile Mișcării Legionare, organizație considerată de factură nazistă și interzisă prin lege în România. Din fotografiile realizate cu ocazia sfințirii ansamblului monumental, în data de 6 iunie a.c., participanții la ceremonie au etalat simboluri pe care mulți le-ar considera de natură fascistă, extremistă - se arată în scrisoarea adresată Institutului Național pentru studierea Holocaustului. Documentul a fost însoțit și de fotografii de la festivitatea de sfințire a monumentului, surprinzând manifestanții și simbolurile afișate de aceștia deși potrivit Ministerului Culturii, reiese clar faptul că cimitirul militar din Valea Uzului se află în inventarul bunurilor care aparțin domeniului public al comunei Sânmartin din județul Harghita.

În replică, reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române au formulat următorul răspuns: Pentru creștini, Sfânta Cruce face trimitere exclusiv la jertfa Mântuitorului Hristos, așadar nu poate fi confiscată ideologic și nici atribuită vreunei mișcări. Pe lângă trimiterea simbolică la pătimirile Mântuitorului, Sfânta Cruce așezată în cimitirul eroilor noștri ne amintește și de jertfa lor pentru apărarea țării și a identității noastre creștine. Orice specialist în artă populară poate confirma faptul că acest tip de cruce antedatează cu mii de ani fenomenul mișcării legionare la care s-a făcut referire. Așadar, nu poate fi vorba acolo de un simbol al vreunei mișcări, ci de o Sfântă Cruce, de tip celtic, model 

Lasă un comentariu