IATĂ, EXISTĂ VIAȚĂ ȘI DUPĂ DRAGNEA!

Distribuie pe:

Scoaterea, în cele din urmă și pe ușa din dos, a lui Dragnea din viața politică a țării a fost o victorie a binelui asupra răului. Nu putem spune că sub conducerea sa PSD n-a făcut și lucruri bune. Din contră, în unele direcții a fost prea darnic, dar trist este faptul că aproape toate aceste “donații” către națiune (pe alocuri, salarii și pensii mari, dar și alte avantaje) au avut ca scop asumat adormirea simțului civic al populației, în cazul unor măsuri preconizate, pentru scăparea liderului de rigorile justiției. Pe scurt, în cele din urmă, este vorba de mită electorală. Astfel, conform principiului, cu o mână se dă și cu alta se ia, aproximativ tot ceea ce s-a făcut bine, n-a avut ca punct de plecare grija față de viitorul națiunii, ci doar pentru binele țintit al lui Dragnea și al camarilei acestuia.

Trist este că această bătălie între gruparea Dragnea și popor a durat prea mult, preț de doi ani și jumătate. O perioadă pe baricade, total inutilă, în care țara a pierdut foarte mult, ca dezvoltare și imagine, iar de această stare de fapt sunt vinovați acei membri ai nenorocitului CEx, care, “strâns uniți în jurul lui El lidero maximo”, și nu fără vreun interes, au făcut posibilă deturnarea activității PSD de la problemele majore ale societății către interese personale și de grup, afectând puternic mersul general al societății. Aceștia, în ciuda evidențelor clare privind direcția total greșită în care se îndrepta partidul, cu implicații nefaste asupra mersului întregii țări, nu s-au dat la o parte de la adularea liderului, al cărui unic scop era, și cu orice preț, scăparea de rigorile legii și forțarea ascensiunii sale politice în jilțurile cele mai înalte ale puterii.

Acum, apele par a se fi potolit într-o oarecare măsură pe scena politică românească și există semne ale îndreptării spre normalitate, adversarii care altădată se sfâșiau între ei, devenind mai raționali și mai concilianți. Revelația acestei schimbări de macaz este însăși Viorica Dăncilă (sperăm să nu ne înșelăm), care pare a fi renăscut ca pasărea Pheonix, devenind dintr-o “agramată” și o păpușă manipulată și manipulabilă un adevărat lider, cu cap limpede și picioarele pe pământ, ceea ce poate să fie de bun augur pentru schimbarea imaginii și rolului partidului de guvernământ în viața economico-socială a țării și relansarea acestuia la vârf în viața politică.

Prin înlăturarea lui Dragnea s-au schimbat lucrurile și pe plan extern. Viorica Dăncilă, ca șef al Executivului și, mai nou, al partidului, a reușit să schimbe imaginea României și la Bruxelles, dar și să reînnoade relațiile suspendate cu socialiștii europeni, ceea ce înseamnă, de asemenea, un mare pas spre normalitate. Semnale de atașament au fost emise și către Statele Unite ale Americii, protectorii noștri în cadrul alianței NATO, risipindu-se acel dublu limbaj cu care Dragnea și cu acoliții săi operau în interiorul țării și în afara acesteia, semănând suspiciuni și neîncredere atât în rândul românilor, cât și a partenerilor noștri din UE și NATO.

Multe lucruri se mai cer schimbate în această țară pentru a înscrie viața românilor pe linia normalității. Aici este vorba nu numai de schimbarea orientării generale, ci și de fapte concrete, de îmbunătățirea relațiilor interumane, adică dintre cetățeni, pentru un climat de conviețuire mai bun, dar și dintre cetățeni și instituțiile statului, care în acea perioadă de dictatură și-au depreciat activitatea. Avem în vedere, de asemenea, reprioritizarea investițiilor destinate sectoarelor productive și infrastructurii, care din cauza corupției, a pomenilor electorale și a consumului excesiv au suferit foarte mult, împiedicând progresul și dezvoltarea țării. Cinismul și nepăsarea lui Dragnea și ale celor care i-au ținut isonul au fost regăsite și în atitudinea de sfidare față de cea mai arzătoare doleanță a românilor, în domeniul construirii de autostrăzi, de care noi toți avem nevoie ca de aer și de apă, și nu de azi, de ieri. Aceasta, atât pentru dezvoltarea țării, cât și pentru îmbunătățirea circulației și a comunicării între orașele și satele noastre, între provinciile istorice ale României.

Este de neiertat faptul că sărbătoarea Centenarului României, eveniment cu adevărat galactic în istoria noastră multimilenară, a fost tratată, din acest punct de vedere, de către partidul domnului Dragnea, aflat la putere, cu o indiferență inconștientă. Sub guvernarea sa nu numai că s-au executat cei mai puțini kilometri pe diferite segmente de autostrăzi care au fost începute fără a se mai termina vreodată, dar introducerea în programul de execuție viitoare a acestora s-a făcut doar la presiunea străzii. Să sperăm că actualul PSD sub conducerea lui Dăncilă, purificat în parte de baronii care formau scut în jurul lui Dragnea, se va ține de cuvânt și vor demara lucrările atât la autostrada Unirii (Iași - Târgu-Neamț - Târgu-Mureș), cât și la autostrada Transilvaniei ( București - Târgu-Mureș - Oradea), nu mai puțin importantă pentru dezvoltarea și ridicarea gradului de civilizație al României.

Scoaterea din funcțiune a lui Dragnea și corecturile recente operate politicii de guvernământ au dus și la schimbări de atitudine la nivelul Președinției, dar și a partidelor de opoziție. Fără a-și părăsi baricadele construite, acestea și-au reglat tirurile de atac la adresa PSD, dând dovadă de un oarecare realism, recunoscând, dacă nu total în vorbe, măcar în atitudini, că noile politici ale PSD au devenit rezonabile, pe arealul cărora se poate chiar colabora. Îmbunătățirea discursului președintelui la adresa “noului PSD” constituie de asemenea un pas spre normalitate, iar colaborarea dintre Președinție și Guvern, absolut necesară, dă și ea semne de îmbunătățire.

Având în vedere că partidul nostru este Țara, pe care încercăm să o slujim după puterile noastre, salutăm aceste schimbări de imagine a PSD, în speranța că ele vor opera și în domeniul realului, al concretului. Iar dacă acest lucru este posibil și realizabil, nu vedem rostul schimbării de putere, doar de dragul schimbării, pentru a face hatârul cuiva. PSD ar merita toată aprecierea dacă extraordinarul Program de Guvernare, care în vremea alegerilor a sucit capul românilor, va fi pus în aplicare, măcar de acum încolo.

Numai că, și aici există un dacă. Înțelepciunea poporului spune printre altele că “cei care s-au fript cu ciorba suflă și-n iaurt”!

Reforma în PSD este departe de a se fi dus până la capăt. Într-adevăr, au fost înlăturați de la conducere câțiva “lătrăi” de frunte, dar faptul nu este suficient. Liviu Dragnea, în postura sa de dictator în cadrul unui partid cu valențe democratice, a avut suficienți susținători și la baza partidului, în județe, comune și orașe, pentru că au fost și ei mituiți într-un fel sau altul. De aceea, pentru o nouă reconstrucție a piramidei se cer măsuri de primenire și de jos în sus. Lucrul acesta ar trebui realizat pretutindeni în țară, chiar și la noi în județ, pentru că și aici sunt multe aspecte de pus la punct. Colaborarea nefastă cu UDMR, în contra interesului național și obediența față de Dragnea, au adus mari prejudicii imaginii PSD în teritoriu. Exemplele sunt multe și de mare importanță, fie că este vorba de cedarea nejustificată a unor proprietăți, cum este cazul Liceului Unirea, ori de imixtiunile politice în cazul Universității de Medicină, Farmacie și Științe Tehnologice. Stă în puterea celor de la PSD să demonstreze că vremea cacealmalelor s-a dus, că remaniați, restructurați, reabilitați sunt în măsură să dovedească că pot face pasul necesar pentru schimbarea la față, dar nu în vorbe, ci în fapte. Este o șansă istorică, moment pe care dacă îl va rata, va fi greu de a o mai avea. Noi credem cu tărie că, într-adevăr, și după Dragnea este viață pentru PSD, pe scena de bază a politicii românești, dar lucrul acesta trebuie și dovedit. Cu fapte și nu cu vorbe!

Lasă un comentariu