CONSUMUL DE PRODUSE FAST FOOD ÎN ADOLESCENȚĂ AFECTEAZĂ FERTILITATEA BĂRBAȚILOR

Distribuie pe:

Oamenii de știință americani de la Universitatea Harvard, citați de descopera.ro, au constatat o cauzalitate negativă între consumul de fast food (pizza, hamburger, shaorma sau hot-dog, în combinație cu produse de panificație sau cartofi prăjiți) în perioada adolescenței și a tinereții și fertilitatea ulterioară a bărbaților.

“În studii anterioare, s-a descoperit că un consum regulat de produse fast food duce în mod sigur la boli cardiovasculare, diabet, obezitate, colesterol crescut, intoleranțe alimentare și boli inflamatorii intestinale.

Acum, însă, am constatat că o dietă așa-zis occidentală, care include hrană procesată și cu un conținut ridicat de grăsimi, precum pizza, chipsurile sau carnea roșie, adoptată în perioada adolescenței, are efecte nefaste.

Astfel, această dietă poate conduce spre scăderea numărului de spermatozoizi și deteriorarea celulelor Sertoli, responsabile de producerea gameților. Grav este faptul că dacă schimbarea dietei poate normaliza numărul de spermatozoizi, deteriorarea celulelor Sertoli s-a dovedit a fi permanentă.

În cadrul acestui studiu, am avut la dispoziție un eșantion de aproximativ 3.000 de bărbați cu vârsta de peste 19 ani. Fiecare participant a completat un chestionar în care a răspuns la întrebări legate de dieta urmată.

În urma răspunsurilor primite, participanții au fost împărțiți în patru categorii. Prima categorie era formată din cei care au o dietă occidentală, cea de-a doua categorie - o dietă vegetariană clasică, cea de-a treia implică o dietă descrisă ca fiind prudentă, cu pui, fructe, legume sau pește. Cea de-a patra categorie a presupus un consum ridicat de cărnuri procesate, cereale integrale, pește și produse lactate.

Astfel, am aflat că bărbații care aveau o dietă occidentală prezentau cele mai mici niveluri de spermatozoizi dintre toate cele patru diete identificate. De asemenea, am aflat că nivelurile hormonale ale acestor participanți la studiu arătau deteriorarea celulelor Sertoli”, atrag atenția cercetătorii americani.

 

Lasă un comentariu