ANTIBIOTICELE ÎN SCOP PROFILACTIC, PERICULOASE

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Institutul Francis Crick, citați de descopera.ro, susțin că administrarea inadecvată a antibioticelor nu doar că ne face mai vulnerabili în fața virusurilor gripale, dar poate agrava și simptomele gripei.

“Mecanismele naturale de apărare împotriva gripei care sunt active la nivelul plămânilor au devenit mai fragile într-un studiu realizat pe șoarecii de laborator.

Genele antivirale care există în mucoasa plămânilor sunt menținute active prin semnalele primite de la flora intestinală sănătoasă și alcătuiesc astfel prima linie de apărare împotriva gripei.

În studiul nostru, am descoperit că celulele mucoasei pulmonare sunt mai importante decât celulele sistemului imunitar în ceea ce privește rezistența în fața gripei, în stadiile inițiale ale infecției. Ele sunt singurul loc în care virusul se poate multiplica, de aceea reprezintă principalul câmp de bătălie în lupta contra gripei.

Flora intestinală transmite un semnal ce menține în alertă celulele din mucoasa care căptușește plămânii, prevenindu-se astfel multiplicarea rapidă a virusului, iar antibioticele în scop profilactic sunt periculoase.

Doar o treime dintre șoarecii de laborator au supraviețuit după ce li s-au administrat antibiotice și apoi au fost infectați cu virusul gripal. Prin comparație, 80% din rozătoarele care nu au primit antibiotice înainte de a fi infectați au supraviețuit.

La două zile după infectare, șoarecii care au primit antibiotice prezentau o cantitate de cinci ori mai mare de virusuri în plămâni. Ca urmare, răspunsul imunitar a fost mai intens și mai dăunător, conducând la manifestarea unui număr mai mare de simptome severe.

În concluzie, pe lângă faptul că utilizarea inadecvată a antibioticelor favorizează rezistența la acestea și distruge flora bacteriană utilă, vulnerabilitatea în fața virusurilor crește. Acest lucru ar putea fi relevant nu doar în cazul oamenilor, ci și al animalelor, numeroase ferme la nivel mondial obișnuind să utilizeze antibiotice în scop profilactic”, atrag atenția oamenii de știință britanici.

Lasă un comentariu