PROIECT: SALARII MINIME DIFERENȚIATE, ÎN FUNCȚIE DE STUDII

Distribuie pe:

Mai mulți parlamentari PSD, PNL, USR, ALDE și UDMR, cărora li s-a alăturat și ministrul Muncii, Marius Budăi, au înregistrat la Senat un proiect de lege potrivit căruia angajații vor fi plătiți în funcție de studiile absolvite.

Proiectul prevede stabilirea unei ierarhii a salariilor în funcție de studiile absolvite de către angajați și introduce, pentru toți angajații din economia națională, coeficienți de raportare la salariul minim, pe 11 categorii de pregătire și studii.

“În vederea asigurării echilibrării sistemului de salarizare între sectorul bugetar și mediul economic concurențial, pentru sectoarele pentru care nu au fost încheiate contracte colective de muncă aplicabile la nivelul întregului sector de activitate, prin prezenta lege se stabilesc coeficienții minimali de ierarhizare salarială.

La elaborarea legii s-a avut în vedere rolul statului, de garantare a unor forme de protecție minimă a venitului (salariului) și de motivare a muncii.

Astfel, sunt reglementate 11 categorii de pregătire, de la muncitori necalificați, a căror salariu este cel minim, până la absolvenții de studii superioare de lungă durată cu doctorat în domeniul activității desfășurate, ale căror venituri trebuie asigurate prin multiplicarea salariului minim cu un coeficient de 2,8”, se precizează în proiect.

Lasă un comentariu