TROTINETELE ELECTRICE VOR CIRCULA EXCLUSIV PE PISTELE DE BICICLETE!

Distribuie pe:

La secretariatul Senatului a fost depus un proiect pentru modificarea și completarea OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, prin care se va reglementa circulația cu trotinetele electrice.

În proiectul de lege propus, trotineta electrică este definită ca fiind “vehiculul cu două sau trei roți, a cărui viteză maximă prin construcție nu depășește 40 km/h și care este echipat cu un motor electric a cărui putere nominală continuă maximă nu depășește 2 kW”.

În prezent, trotinetele electrice care depășesc, din fabricație, 25 km/h intră în categoria mopedelor, pentru care este nevoie de un carnet de conducere categoria AM, însă prin modificările propuse ele vor deveni categorie de sine stătătoare, iar pentru utilizarea lor nu va mai fi nevoie de carnet de conducere.

În plus, pentru a conduce o trotinetă electrică pe drumurile publice, posesorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani, iar minorii sub 18 ani vor fi obligați să poarte cască de protecție.

Totodată, trotinetele electrice trebuie echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente. În caz contrar, circulația acestora pe timpul nopții va fi interzisă.

Trotinetele electrice nu trebuie înmatriculate, dar obligația celor care le utilizează va fi de a circula exclusiv pe pistele de biciclete, în cazul în care drumul respectiv este prevăzut cu așa ceva. Cei care nu vor respecta toate aceste norme vor fi sancționați cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv între șase și opt puncte de amendă (un punct de amendă fiind este 208 lei).

Lasă un comentariu