“AM ÎNCHEIAT CU SUCCES PREȘEDINȚIA ROMÂNIEI LA CONSILIUL UE ȘI AM RĂSUFLAT UȘURAȚI”

Distribuie pe:

România a încheiat, săptămâna trecută, o primă Președinție de succes la Consiliul Uniunii Europene, ceea ce reprezintă un motiv să răsuflăm ușurați, a afirmat, luni, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu.

El a fost prezent la deschiderea sesiunii oficiale a reuniunii Zilele Diplomației Comerciale, eveniment organizat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, în parteneriat cu Academia de Studii Economice și Centrul de Excelență în Comerț Exterior.

“Am încheiat, acum o săptămână - și am răsuflat ușurați - o primă Președinție de succes a României la Consiliul Uniunii Europene”, a spus ministrul de Externe.

El a enumerat câteva dintre dosarele economice încheiate cu succes în timpul Președinției României, precum modernizarea Organizației Mondiale a Comerțului, relațiile comerciale dintre România și Statele Unite, agenda maritimă comună la Marea Neagră, precum și încheierea, semnarea sau intrarea în vigoare a unor acorduri de comerț și liber schimb și de investiții, cum ar fi cel dintre UE și Japonia, Singapore și Vietnam.

Meleșcanu a felicitat consilierii economici pentru aceste realizări.

“În MAE, ne dorim ca această bună colaborare pe care o avem să ne ajute și în continuare, la nivel regional și global, în situații precum conflictele din vecinătatea noastră, cu efecte materializate direct în ceea ce privește relațiile comerciale, mă refer la impunerea de sancțiuni economice și la alte contramăsuri adoptate de statele membre. Susținem și în viitor demersurile MMACA, pentru a aduce din punct de vedere numeric și calitativ rețeaua consilierilor economici, cât mai apropiat de cerințele evoluțiilor globale, pentru a oferi asistență de calitate companiilor românești care activează pe piețele externe”, a continuat șeful diplomației de la București.

Meleșcanu le-a transmis consilierilor economici prezenți la eveniment că, pe lângă promovarea intereselor economice directe și comerciale în mediul de afaceri, ar trebui să aibă în vedere și posibilitatea implicării și în alte activități, cum ar fi aprecierea tendințelor și evoluțiilor economice majore, care pot influența într-o măsură foarte mare activitatea firmelor pe plan extern.

“Aș dori să detaliez un aspect care ar putea contribui la dezvoltarea în ton cu procesul evoluției mediului de afaceri românesc, care este tot mai prezent pe piețele externe: s-ar impune o monitorizare, promovare și susținere a investițiilor românești în străinătate, printr-o structură specializată a MMACA (Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat). Din informațiile pe care noi le deținem, singura instituție care are cât de cât o statistică a investițiilor românești este Banca Națională”, a arătat Meleșcanu.

 

Lasă un comentariu