LITUANIA - STARE DE URGENȚĂ DIN CAUZA SECETEI

Distribuie pe:

Lituania a decretat stare de urgență ca urmare a secetei grave cu care se confruntă țările baltice, secetă ce riscă să reducă la jumătate recoltele din acest an, informează AFP.

Lipsa de ploaie a făcut să scadă nivelurile mai multor râuri, punând în pericol culturile, peștele și transportul fluvial.

Această decretare oficială a stării de urgență îi va permite guvernului lituanian să-i despăgubească pe agricultori pentru anumite pierderi.

“Agricultorii estimează că recoltele lor riscă să fie reduse cu 40-50%. Stocurile de pește sunt, de asemenea, amenințate”, a declarat pentru AFP ministrul lituanian al mediului, Kestutis Mazeika.

El i-a solicitat Republicii Belarus, țară vecină, să ridice nivelul râului Neris prin vărsarea unor cantități de apă mai mari din rezervoarele sale.

Iunie 2019 a fost cea mai călduroasă lună iunie înregistrată vreodată în lume, în special ca urmare a unei canicule excepționale ce s-a abătut peste Europa, potrivit datelor obținute prin satelit.

Lituania a înregistrat la rândul său cea mai călduroasă lună iunie din istoria sa, cu un vârf de 35,7 grade Celsius în 12 iunie.

Săptămâna trecută, pompierii au luptat să stingă incendii de pădure provocate de căldură în turbăriile din vestul Lituaniei și în Letonia vecină.

Autoritățile poloneze au declarat săptămâna trecută că seceta riscă să afecteze culturile cerealiere în 14 din 16 regiuni ale țării.

Și Academia de Științe de la Praga a anunțat că seceta ar putea afecta întreaga Republică Cehă, cu un “nivel excepțional sau extrem de 80%” din teritoriul său.

 

Lasă un comentariu