PROIECT: REZIDENȚIATUL, ȘI ÎN CABINETELE MEDICILOR DE FAMILIE

La secretariatul Senatului a fost depus recent un proiect de lege care prevede posibilitatea desfășurării rezidențiatului și în cabinetele medicale individuale de medicină de familie, precum și în unitățile sanitare ale ministerelor cu rețea proprie.

Responsabilii, plătiți prin transfer de la direcțiile de sănătate

Concret, propunerea legislativă, inițiată de 32 de parlamentari de la PSD, PNL și UDMR, modifică și completează Ordonanța Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului.

Astfel, articolul 9 va fi modificat astfel:

“(1) Pregătirea în rezidențiat se desfășoară în mod descentralizat, regional, la nivelul centrelor universitare cu facultăți de medicină, medicină dentară și farmacie acreditate, prin departamentele de învățământ postuniversitar medical, medico-dentar și farmaceutic, inclusiv în cabinete medicale individuale de medicină de familie, precum și în unități sanitare ale ministerelor cu rețea sanitară proprie sau în unități sanitare aflate în administrarea unităților publice locale.

(2) Instituțiile de învățământ superior cu facultăți de medicină, medicină dentară și farmacie acreditate propune Ministerului Sănătății coordonatorii de program de rezidențiat, directorii de program, precum și responsabilii de formare, inclusiv în cabinete medicale individuale de medicină de familie, precum și în unități sanitare aflate în administrarea unităților publice locale.

(3) Nominalizarea coordonatorilor prevăzuți la alin. (2) se face prin ordin comun al ministrului Sănătății și al ministrului Educației, Cercetării și Inovării.

(4) Pentru îndeplinirea unor sarcini, activități și responsabilități suplimentare funcției de bază, directorii de program, precum și responsabilii de formare din cabinetele medicale individuale de medicină de familie, precum și din unitățile sanitare ale ministerelor cu rețea sanitară proprie sau din unitățile sanitare aflate în administrarea unităților publice locale pot beneficia, în conformitate cu prevederile legale, de plata unei indemnizații.

(5) Responsabilii de formare din cabinetele medicale individuale de medicină de familie, precum și din unitățile sanitare ale ministerelor cu rețea sanitară proprie sau în unitățile sanitare aflate în administrarea unităților publice locale vor beneficia de plata indemnizației prin transfer de la Direcțiile de Sănătate Publică”.

Stagiu de 6 luni pentru specialitatea medicină de familie

Un alt articol prevede că “după promovarea examenului și după expirarea stagiului minim aferent specialității, ministrul Sănătății confirmă, prin ordin, titlul de medic specialist, de medic dentist specialist sau de farmacist specialist, după caz, în cel mult 10 zile lucrătoare de la ultima zi a sesiunii de examene organizată pentru specialitatea respectivă”.

Proiectul mai propune introducerea unui alineat prin care “medicii specialiști de pediatrie și medicii specialiști de interne pot obține certificatul de medic specialist în specialitatea medicină de familie după efectuarea unui stagiu de pregătire de 6 luni în cabinete de medicină de familie, nominalizate de Ministerul Sănătății”.

Peste 500 de comune, fără medici de familie

În nota de fundamentare, inițiatorii proiectului aduc în atenție lipsa de medici de familie la nivelul mai multor comune din țară.

“Având în vedere lipsa de medici de familie din mai mult de 500 de comune din țară și luând în calcul că, din cele 11.300 de cabinete de medicină de familie funcționale, în următorii 10 ani, se vor pensiona mai mult de 33 la sută din medicii de familie activi în prezent, dar și faptul că nu există momentan șansa de a suplimenta în mod eficient această lipsă de medici de familie, propunem crearea posibilității reprofilării medicilor specialiști în pediatrie și specialiști de interne în medici specialiști de medicină de familie, prin efectuarea unui stagiu de 6 luni, la propria solicitare.

Totodată, dorim să oferim posibilitatea de a obține prima specialitate în regim cu taxă tuturor asistenților universitari din cadrul facultăților de stomatologie angajați pe perioadă determinată, care posedă deja gradul științific de doctor în științe medicale.

Avem nevoie de această reglementare, deoarece creșterile salariale și numărul limitat de locuri de rezidențiat pentru specialitățile de stomatologie îngreunează semnificativ accesul cercetătorilor tineri, astfel fiind nevoiți să abandoneze profesia de cadru didactic universitar”, arată inițiatorii.

 

Lasă un comentariu