E... OFICIAL - CODUL ADMINISTRATIV A FOST PUBLICAT ÎN MONITORUL OFICIAL!

Distribuie pe:

Ordonanța de urgență prin care Executivul a aprobat Codul administrativ a fost publicată vineri, 5 iulie, în Monitorul Oficial, cu modificările operate în ședința de miercuri, privind folosirea limbilor minorităților în administrație, în sensul că, prin hotărâri de consiliu, autoritățile locale pot decide utilizarea limbii minorităților chiar dacă ponderea acestora este sub 20%.

În forma adoptată și publicată în Monitorul Oficial, articolul 94, modificat, are următorul conținut:

“(1) În unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale în care cetățenii aparținând unei minorități naționale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, stabilit la ultimul recensământ, autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice aflate în subordinea acestora, precum și serviciile publice deconcentrate asigură folosirea, în raporturile cu aceștia, și a limbii minorității naționale respective, în conformitate cu prevederile Constituției, ale prezentului cod și ale tratatelor internaționale la care România este parte. (2) Autoritățile administrației locale prevăzute la alin. (1) prin hotărâre, pot decide asigurarea folosirii limbii minorităților naționale în unitățile administrativ-teritoriale în care cetățenii aparținând minorităților naționale nu ating ponderea prevăzută la alin. (1)”.

Potrivit UDMR, în ce privește folosirea limbii materne, chiar și această nouă formă a Codului administrativ reprezintă un regres față de dispozițiile de acum, știrbind drepturile minorităților din România, informează MTI, citând buletinul informativ de vineri al Uniunii.

Printre domeniile în care se înregistrează un regres, UDMR menționează faptul că, potrivit noilor reglementări, de acum încolo, documentele consiliilor locale vor fi publicate numai în limba română, iar instituțiile publice vor fi obligate să comunice și în limba oficială a statului, inclusiv în localitățile în care locuiesc minorități, ceea ce, în opinia liderilor Uniunii, înseamnă “ștergerea protecției drepturilor deja dobândite”.

Din noua versiune a Codului, care intră acum în vigoare, lipsesc unele dintre dispozițiile privind lărgirea drepturilor lingvistice, care în timpul pregătirii parlamentare a Codului, de anul trecut, au fost deja adoptate de majoritatea parlamentară, mai explică aceștia. Or, din varianta intrată acum în vigoare a Codului lipsesc acele clarificări adoptate în timpul dezbaterii parlamentare, potrivit cărora dreptul de a utiliza limba maternă se aplică și inscripționării în mai multe limbi a denumirilor străzilor, piețelor și parcurilor, respectiv și comunicării cu societățile de utilități publice și cu instituțiile locale care reprezintă în teritoriu guvernul sau ministerele.

UDMR consideră ca fiind deosebit de periculoasă prevederea conform căreia “interesul public național prevalează în fața interesului public local” întrucât, neexistând o definiție exactă a noțiunii de “interes public”, se lasă loc la interpretări și se oferă cadrul propice pentru abuzuri, ceea ce pune în pericol nu numai relația dintre majoritate și minoritate, ci este dăunător și administrației publice în ansamblu deoarece o țară în care drepturile minorităților sunt știrbite, nu poate fi “o țară model”.

“În 2019, în România, într-o țară care se consideră a fi una model în ceea ce privește problema minorităților, drepturile aflate în vigoare ale minorităților sunt știrbite. În ansamblu, față de prevederile legale care s-au aflat în vigoare până acum, Codul administrativ adoptat reprezintă un regres în domeniul drepturilor minorităților”, este citat, în context, liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, fost membru în comisia specială parlamentară care a elaborat varianta anterioară a Codului.

Poziția exprimată de UDMR este susținută și de Budapesta: MTI îl citează pe Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe și Comerțului Exterior, care, într-un comunicat dat publicității sâmbătă, atrage atenția că în România are loc un regres în privința drepturilor minorităților, ceea ce este “inadmisibil”.

Șeful diplomației ungare a subliniat că, în conformitate cu noua lege, o minoritate națională își pierde drepturile de utilizare a limbii materne în cazul în care proporția sa scade sub pragul de 20%, în timp ce legea anterioară garanta protecția drepturilor deja dobândite, indiferent de modificarea ulterioară a numărului membrilor unei comunități. “În conformitate cu noua lege, considerăm că se află în pericol utilizarea limbii materne în instituțiile publice locale chiar și în localitățile în care proporția minorităților depășește 20%”, a adăugat ministrul, potrivit sursei citate.

Reamintim că modificările Codului administrativ în privința drepturilor minorităților naționale (respectiv utilizarea limbii materne în unitățile administrativ-teritoriale în care nu este atinsă ponderea de 20% de reprezentare) au fost agreate de premierul Viorica Dăncilă în cadrul unei întâlniri cu liderul UDMR, Kelemen Hunor, la solicitarea acestuia din urmă.

 

 

Lasă un comentariu