“CODUL ADMINISTRATIV TREBUIA PROMOVAT PRIN PARLAMENT”

Distribuie pe:

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat sâmbătă, la sediul PNL, că noul Cod administrativ trebuia promovat prin Parlament și nu prin ordonanță de urgență.

“Nu am apucat să îl citesc. După părerea mea, un cod administrativ trebuia să fie promovat prin Parlament, nu prin ordonanță de urgență. Potrivit deciziilor Curții Constituționale, nu este voie să se reglementeze prin OUG regimul instituțiilor fundamentale ale statului. Care sunt aceste instituții fundamentale? Acelea care sunt reglementate de Constituție. (...) După părerea mea, această ordonanță este neconstituțională, având în vedere faptul că depășește limitele în care se putea reglementa prin OUG”, a spus Boc.

Referindu-se la modalitatea de alegere a șefilor consiliilor județene, Boc a spus că votul uninominal avantajează PSD.

“Sunt și voi fi un susținător al votului direct pentru a ocupa o funcție publică. Din această perspectivă, alegerea directă a președintelui Consiliului Județean este în consonanță cu principiile democrației și ale statului de drept de a avea reprezentativitate și legitimitate, pentru că atunci când ești într-o funcție publică de asemenea anvergură trebuie să ai în spate și un vot din partea cetățenilor. Este clar însă din punct de vedere politic această măsură, dacă nu este dublată de încă una - alegerea în două tururi atât a primarilor, cât și a președinților de Consilii Județene - ea se transformă într-o măsură care avantajează partidul politic care astăzi are cei mai mulți primari sau cei mai mulți președinți de CJ-uri. Practic, pe această cale, PSD încearcă să își conserve pierderea pe care a suferit-o la alegerile europarlamentare prin alegerea dintr-un singur tur, pornind de la premisa că cei în exercițiu au prima șansă”, a explicat Boc.

El și-a manifestat speranța ca la rectificarea bugetară, primăriilor să le fie “dați banii înapoi”.

“Guvernul ne-a luat banii, ne-a promis că ne va da înapoi, până acum nu i-am văzut. Sper ca la rectificarea din luna august sau când va avea loc, acei bani pe care i-a pierdut administrațiile locale.... Clujul anul acesta a pierdut 20 milioane euro, anul trecut 16 milioane euro pe execuție bugetară, o parte din acești bani să îi reprimim la rectificarea bugetară. Cred și sper ca Guvernul să își onoreze această promisiune”, a mai arătat Boc.

Lasă un comentariu