ORGA DE LA PALATUL CULTURII DIN TÂRGU-MUREȘ VA FI COMPLET RESTAURATĂ

Distribuie pe:

Una dintre cele mai mari orgi din România, aflată în Palatul Culturii din Târgu-Mureș, care are un sistem de funcționare electro-magneto-pneumatic, singura de acest fel deținută de o filarmonică din țară, a intrat în restaurare completă în cadrul unui proiect cu finanțare europeană, în valoare de 6,5 milioane lei. Odată cu construirea Palatului Culturii, între 1911-1913, s-a luat decizia ca în sala mare să fie instalată o orgă, considerată, la acea vreme, drept una dintre cele mai performante din Centrul și Sud-Estul Europei. Orga de la Târgu-Mureș a fost construită de frații Rieger din Jägesdorf, are 4.488 de tuburi, 78 de registre, trei claviaturi și pedalier complet și 106 ani de funcționare aproape neîntreruptă.

“Nu este cea mai mare din țară, însă sistemul electro-magneto-pneumatic o face unică. Sigur că între timp a evoluat și tehnica de construire și s-a ajuns la obținerea de performanțe noi, care la data respectivă nu erau. Este o capacitate sonoră de amploare, care depășește oricând sunetul orchestrei ca amplitudine. Dacă ai 78 de registre, asta înseamnă că automat ai schimbarea unui registru, ai schimbat și culoarea, apoi acestea pot fi cuplate - deci sunt niște timbre sonore extrem de variate. De la flaut, de exemplu, până la fagot sau tubă, ai toate culorile de sunet pe care le regăsești în orchestră, sunetul viorii, al contrabasului și chiar un registru vox humana, adică vocea umană (...). De fapt, orga este o uzină, tuburile sunt atât de bine aranjate, din față arată bine, estetic, dar în spate sunt tuburile de alte dimensiuni, din alamă și din lemn, sistemul de pârghii, plus o serie de cabluri care facilitează cuplarea acestor tuburi și registre. Este frumos ceea ce se aude și captează și privirea, pentru că este frumos aranjată în față, dar în spatele acelor tuburi care se văd, care sunt decorul, orga a fost folosită de la început pentru recitaluri”, a declarat directorul Filarmonicii de Stat din Târgu-Mureș, Vasile Cazan.

Potrivit directorului, orga de la Palatul Culturii nu presupune costuri de întreținere mari, întrucât reparațiile capitale se efectuează o dată la 20-30 de ani, însă ultima reparație a instrumentului a fost făcută prin 1985-1986. Dată fiind complexitatea instrumentului și numărul extrem de mare de componente, firma care a câștigat licitația pentru restaurarea Palatului Culturii a cooptat în echipă o societate din Hărman, specializată în construcții de orgi și tâmplărie, care restaurează orgi din anul 2003.

Administratorul societății, Arpad Magyar, a explicat că în România, după 1990, nu au mai existat restauratori de orgi și, încetul cu încetul, meseria a dispărut, însă a fost revigorată de un constructor de orgi elvețian. Maistrul constructor de orgi Ferdinand Stemmer din Elveția, care a fost invitat în 1998 să restaureze orga din Biserica Neagră din Brașov, a constatat că în România nu există oameni calificați în acest domeniu, dar nici școli care să formeze astfel de specialiști. Ferdinand Stemmer împreună cu Barbara Dutli au înființat atunci o fundație în Elveția și, în 2003, au reușit să pornească școala de la Hărman, care între timp a crescut și s-a transformat în cea mai importantă firmă de construcții și restaurări de orgi din țară.

Arpad Magyar a explicat că, într-adevăr, orga de concerte de la Târgu-Mureș a fost “o adevărată senzație” în momentul în care a fost construită și că acest model de factură romantică nu se mai construiește. “Cred că sunt ani de zile de când nu a mai fost cineva să o întrețină. Sunt mii de elemente care trebuie să funcționeze foarte bine și, chiar dacă orga e deosebită, pentru un organist nu e o satisfacție atunci când instrumentul funcționează cam 60% din ceea ce trebuie să fie”, a spus Arpad Magyar, care a arătat că sunt opt oameni în echipa care lucrează la Târgu-Mureș.

Partea tehnică a restaurării se va finaliza în luna septembrie, după care va începe acordajul, iar partea cea mai dificilă va fi intonația, întrucât fiecare registru are un timbru sonor aparte.

Prin acest proiect promovat de Consiliul Județean Mureș se va finaliza procesul de restaurare al Palatului Culturii din Târgu-Mureș, început în urmă cu 10 ani prin finanțări de la bugetul județului, în urma cărora au fost restaurate vitraliile, sala mare de concerte, holurile, sala de lectură a Bibliotecii Județene și s-au creat o serie de facilități.

În ultimii 106 ani, la Târgu-Mureș au concertat numeroși organiști, deși instrumentul presupune un efort deosebit din partea artistului, iar din anul 1950, când orchestra a fost recunoscută de către stat ca instituție profesionistă de muzică clasică, primind titlul de Filarmonica de Stat din Târgu-Mureș, numărul concertelor s-a intensificat. “La orga noastră se pot interpreta toate stilurile muzicale, începând cu barocul, clasicul, romanticul și muzica de secol XX, pentru că această varietate timbrală permite să se obțină niște sonorități și diferențe de timbre uriașe. Atunci poți să te raportezi de la scriitura lui Bach, până la alți compozitori consacrați, cum ar fi Tudor Ciortea. Prin orga noastră poți să exprimi toate sentimentele”, a mai arătat Vasile Cazan.

Pe scena Sălii Mari a Palatului Culturii au concertat artiști renumiți precum Pablo Cassals, Jan Kubelik, George Enescu, David Ojsztrah, Bartók Béla etc. Viața muzicală a orașului Târgu-Mureș a fost extrem de bogată în evenimente încă din secolul al XIX-lea, iar înființarea Conservatorului Municipal la început de secol XX a conferit manifestărilor concertistice un nou avânt, aici formându-se inclusiv Constantin Silvestri.

 

 

Lasă un comentariu