SAXONES, SAȘI, ROMÂNI SEC. XI-XXI

Distribuie pe:

Altruist “acesta este cuvântul care cuprinde trăsăturile esențiale care-l caracterizează pe domnul profesor de biologie, colegul de breaslă Peter Schüler Heinz, profesor eminent care a avut onoarea să sprijine activitatea academicianului Ovidiu Bojor, specialist în fitoterapie și farmaceutică, un cutezător ce a învins Everestul.

Nu pot începe demersul nostru fără a aminti patru doamne neclintite în lupta lor pentru formarea tinerelor generații, în orașul de pe terase la conexiunea Mureșului - Iordanul românesc - cu Gurghiul învolburat și Beicii molcome. Aceste doamne sunt doamna primar - economist - Maria Precup, doamna Lucreția Schüler, pensionară, și profesoarele neîntrecute în limba română și muzică, doamna Zoe Părăianu și Sorina Blaj, unică în peisajul cultural românesc al secolului XX și începutul celui de-al XXI-lea, profesor, cantautor, solistă și artistă cu A mare.

Crescut la Cisnădie, într-o familie harnică și cinstită, micul Peter a ascultat-o pe mama: “dacă vrei să devii om mare, învață carte”.

Poza dlui Peter Schüler Heinz a fost realizată de curând în aceste zile, când clasele a VIII-a de la Școala Generală nr. 5 Reghin, azi Școala Gimnazială “Augustin Maior”, exprimă seninătatea omului realizat, bucuria vieții, încrederea deplină în pașii care vor urma, pregătirea unei excursii pitorești în Malta, iar apoi o deplasare mai apropiată la Gledin pentru o inaugurare importantă, realizată de ctitorul Schüler Peter Heinz.

Îl cunoaștem pe dl. profesor de biologie Peter Schüler Heinz din anii '70, după ce domnia sa a poposit la Reghin de pe băncile Universității strălucite Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca - oraș milenar de referință culturală - unde a obținut diploma de profesor la biologie. A fost repartizat la Școala Generală nr. 5 din Reghin, o instituție de prestigiu, cu dascăli deosebiți. Prin calitățile sale de bun organizator, dl. profesor Peter Schüler Heinz a fost numit comandant de unitate - o responsabilitate dificilă care, prin soluții ingenioase, luate la timp oportun, conduce la finalizarea deplină a procesului instructiv-educativ prin întregirea demersurilor educative cu activități variate: cultural-educative, sportiv-turistice, tehnico-științifice și de divertisment, mai ales în timpul vacanțelor școlare - de vară și iarnă.

În urma unor rezultate pozitive, dl. profesor de biologie Peter Schüler Heinz a fost promovat la conducerea serei orașului, conducând prin aceasta la diversificarea concepției privind completarea peisajului urbanistic cu arbuști ornamentali, gard viu și o paletă variată de trandafiri care știrbea faima capitalei de județ, Târgu-Mureș.

Ingeniozitatea și varietatea amplasamentelor florale și decorative - în tot orașul - în funcție de anotimpuri - care în ultimii ani își fac de cap - conducând la lărgirea ariei florale verzi a orașului viorilor și alte capacități sportive - bărci, rachete de tenis, canoe etc. - prin dobândirea titlului onorific de oraș al florilor - a orașului unic, fără praf.

Pe lângă realizările deosebite în domeniul educativ și floral, peisagistice atrăgătoare - dl. profesor de biologie a fost numit consilier pe lângă primăria municipiului Reghin, ca ambasador, întregind și scriptic blazonul orașului emblemă cu cele mai frumoase și variate flori. Titlul de ambasador, traducător perfect al orașului - cu noscut pe tot mapamondul prin instrumentele muzicale deosebite - întrecând la concurență tremona italiană.

Noul proiect care-l “păștea” pe dl. Schüler a survenit după revoluția din 1989, când multe țări vestice - Germania, Franța, Olanda, Belgia, Luxemburg, Suedia, Danemarca… - au sărit în ajutor.

Astfel, prin apropierea Luxemburgului de Reghin s-au realizat numeroase schimburi materiale, cultural-artistice, financiare. Așa s-au organizat numeroase convoaie dinspre Luxemburg către România, mai ales spre Reghin, cu materiale variate și necesare orașului nostru românesc. Convoaiele s-au oprit la spital, școli, primărie, sanatoriul bătrânilor nevoiași. De la aceste demersuri susținute și dirijate de noul ambasador nu a trebuit decât un pas care să conducă la ideea Caselor Maria. Aceasta a pornit de la o fetiță zglobie, bucălată, care trăia la Spitalul Municipal, unde pentru ea toată lumea era mamă și tată. Înduioșați de situație, luxemburghezii cu dl. Schüler Peter Heinz au trecut la treabă. S-au întocmit formalitățile legale și Casa Maria a fost dată în folosință. Până la punerea în faptă a Casei Maria nu au mai fost decât lucrurile concrete care demarau și fixau cheltuielile construcției la 100 lei din partea inimoșilor luxemburghezi, care în momentele de răgaz erau primiți de Crăciun la mănăstirea Toplița, unde n-au venit cu brațele goale, ci cu o jumătate de tren de gresie și faianță. Au fost primiți ca frații la mănăstirile Socol și Cașva.

Au realizat o excursie inedită la mănăstirile din Moldova, bisericile fortificate din Ardeal, stațiunile turistice și balneare din zonă: Sovata, Praid, Ideci, Corund, Horezu, Muzeul de Științe naturale al Școlii Silviu din Gurghiu. La Reghin au vizitat toate școlile liceale, grădinițele, bisericile și Muzeul Etnografic “Anton Badea”.

La șase iulie 2003 s-a inaugurat și Casa Maria.

Hoch Sol En Leben!

Vivre toujours, Vivre sempre!

10 secole de conviețuire, înțelegere și sprijin la greu, dovada omeniei și iubirii de semeni și de Dumnezeu. N-aș încheia fără să spun că m-aș fi bucurat să am un coleg la locul de muncă, un tovarăș ca prietenul Peter Schüler Heinz care să mă sprijine în demersuri să determine progresul moral și social.

Următoarea noastră intervenție se va referi la a III-a ctitorie izbândită de dl. profesor Peter Schüler Heinz, la Gledin, în județul Bistrița-Năsăud, unde după aproape 300 de ani Sfântul Pahonie a devenit mărturisitor a lui Dumnezeu înaintea oamenilor.

Printre cei care aduc Sfântului Pahonie cinste și laudă se numără și prietenul de biologie Peter Schüler Heinz, care, sprijinit de frații luxemburghezi, a ridicat lângă Biserica ortodoxă, păstorită

de vrednicul părinte Ioan Titieni, un locaș ocrotitor pentru bunici, părăsiți la bătrânețe de cei obligați să-i ajute.

Vă așteptăm la Gledin, la inaugurarea locașului.

 

Lasă un comentariu