ACTUALITATEA MUREȘEANĂ - DIFICULTĂȚILE REPREZINTĂ PRAGUL PE CARE TREBUIE SĂ-L TRECEM PENTRU A REUȘI

Distribuie pe:

Interlocutor: ing. Bányai István, primarul comunei Livezeni

- Pentru cititorii cotidianului Cuvântul liber, vă rog o scurtă prezentare a comunei Livezeni.

- Comuna Livezeni este formată din satele Ivănești, Livezeni (reședința), Poienița și Sânișor. Livezeni a existat încă din secolul al XVI-lea, prima dată a fost amintit în 1505, sub numele de Yedd, într-o scrisoare de gaj din Cluj-Mănăștur, iar ulterior ca Yedh, Jed, în 1613 fiind scris sub forma de Jedd. Originea numelui satului, potrivit presupunerii nedovedite a lui Orbán Balázs, vine de la familia cu numele Jett. În 1614, în Livezeni au trăit 38 de familii. În documente există și relatări despre școala din Livezeni, prima dată în 1615. În hotarul de sud-vest al satului se găsesc coline rezultate din alunecări de teren, între care a campat, în 1662, și pașa Ali. Biserica reformată a fost construită în 1816, fiind utilizate materiale de construcții rămase din biserica în stil gotic, clădită pe stative de piatră.

- Săptămâna trecută s-au împlinit trei ani de când ați fost învestit în funcția de primar. Ce investiții au fost făcute până acum, pe perioada mandatului dumneavoastră?

- Sunt în cea de-a doua etapă a mandatului de primar. Prima parte era dedicată proiectării, fază în care am reușit să strâng 7 milioane de euro pentru comună, din surse diferite. Etapa a doua, în curs de desfășurare, este cea a realizărilor.

Bugetul micșorat a dat bătăi de cap autorităților locale din țară și, din această cauză, a avut de suferit și comuna noastră. Scăderea bugetului alocat a pus în pericol desfășurarea proiectelor câștigate și deja semnate. Cu toate acestea, datorită activităților anterioare, anul 2018 a fost cel mai reușit din istoria comunei în ceea ce privește realizările, investițiile și valoarea acestora. În 2019 putem investi o sumă mai mare decât în anul precedent. Avem planuri mai puține ca număr, dar cu valoare mai mare. Până acum, în comuna Livezeni, am continuat extinderea și modernizarea grădiniței, cu fonduri europene. De asemenea, am modernizat iluminatul public, iar lucrările de modernizare a rețelei de electricitate sunt în curs de desfășurare. Eefectele benefice sunt deja observabile: rețeaua electrică este mai stabilă și nu duce la căderi de tensiune la fiecare furtună. Totodată, am început cea mai mare investiție din istoria comunei: construirea rețelei de canalizare, în valoare de 2.438.197 de euro. Am început și modernizarea celor patru curți de școală din comună. În total, sunt înscriși aproximativ 380 de copii. În fiecare localitate avem o școală și o grădiniță, iar în Livezeni va fi separat grădinița. Construim garduri noi, terenuri de sport și parcuri de joacă, în valoare de 81 de mii de euro, tot din bani proveniți de la Uniunea Europeană. Am finalizat lucrările de extindere a rețelei de apă, din fonduri PNDL (Programul Național de Dezvoltare Locală) și am predat sistemul către Aquaserv. Am renovat clădirea Căminului Cultural din Livezeni, din fonduri europene, valoarea fiind de aproximativ 100 de mii de euro. Am asfaltat și am amenajat drumurile la Poienița și Sânișor. Astfel, prin acest proiect, avem toate drumurile, care merg spre școlile din comună, asfaltate. Am modernizat și am extins sistemul de supraveghere din comună, care este accesibil și la Poliție. Am renovat Școala din Sânișor. Este în curs de desfășurare  proiectul european “Școală pentru Toți”, prin care combatem abandonul școlar. De asemenea, lucrările de modernizare a stațiilor de autobuz au ajuns aproape la final. Am racordat clădirile instituțiilor publice locale la sistemul de apă.

- Care sunt proiectele depuse, lucrările ce urmează să înceapă în perioada următoare?

- Am început anul cu depunerea unui proiect în valoare de aproape 3 milioane de euro. În continuarea demersurilor de a crește economia locală a Comunei Livezeni, am identificat noi resurse financiare pe o linie de finanțare a Programului Operațional Capital Uman, prin care se acordă granturi pentru cei din comuna Livezeni care doresc să înființeze intreprinderi sociale. Am depus un proiect pentru organizarea unei întâlniri cu localitățile înfrățite, la Livezeni, valoarea acestuia fiind de 14.615 de euro. Pregătim documentația în vederea construirii rețelei de canalizare în localitățile Ivănești, Sânișor și Poienița. Vom construi un vestiar lângă terenul de sport din Livezeni, tot din fonduri europene. Am inclus în bugetul local jumătate din valoarea de elaborare a Planului de dezvoltare locală, în lipsa căruia, anul viitor, nu vom putea atrage fonduri europene. Am obținut sprijinul Consiliului Județean Mureș pentru reabilitarea drumului DJ135, zona Livezeni. Acum, în faza proiectării, noi trebuie să încheiem construirea sistemului de canalizare în zona respectivă, pentru ca pe drumul menționat să putem începe reabilitarea chiar în acest an. Am depus la București un proiect de asfaltare. Am avut o ocazie neașteptată să cerem finanțare pentru asfaltarea străzilor la care există deja prestudiu. Astfel, am putut include în proiect străzile comunei Livezeni: Dealu Csuta, Livezii, Capelei, Bisericii, Comorii, Progresului, Calea Romană și Lalelelor. Valoarea totală a investiției este de 15.714.439 de lei, adică aproximativ 3,3 milioane de euro.

- Cu ce probleme v-ați confruntat/vă confruntați?

- Dificultățile reprezintă pragul pe care trebui să-l trecem pentru a reuși. Întotdeauna văd partea bună a lucrurilor.

Partea de comunicare cu oamenii constituie o provocare. Locuitorii consideră că nu avansezi în anumite domenii, pentru că nu vrei. Aceștia trebuie să înțeleagă însă că sunt anumite priorități și sunt fonduri disponibile. Noi, acum , am avea nevoie de vreo 50 milioane de euro ca să punem comuna la punct în doi ani. Din acești bani însă avem din bugetul local 1 milion de euro/an, din care jumătate merge pe funcționare, iar cealaltă jumătate pe dezvoltare. Mai am câștigat din fonduri europene , pe anumite domenii, vreo 7 milioane de euro. Așa că tot ce este peste, trebuie plasat în timp. De aceea, probabil, o parte dintre oameni consideră că lucrurile nu avansează destul de bine. Dar, dacă privim realizările și mai ales că sunt la primul mandat, eu sunt mulțumit și încerc să mă compar cu Top 1 din România, dl primar al comunei Ciugud, care, după 18 ani de mandat, a adus 30 milioane de euro în localitate. Eu, la al treilea an de mandat, am peste 7 milioane de euro câștigate și 6,3 milioane de euro pentru care am depus proiecte și așteptăm răspuns. Deci, sunt în grafic. Încerc să maximizez posibilitățile: depunem toate proiectele europene posibile și, deocamdată, am câștigat aproape tot ce am depus. Așa avansăm.

- Care este activitatea economică în comuna Livezeni? Ce ne puteți spune despre?

- Activitatea economică putem spune că este bună. Comparativ cu alte comune, nu avem însă nici drum european, nici național. Consider că partea economică s-ar îmbunătăți dacă am putea lega localitatea Livezeni de centura care se va construi, pentru că nu avem acces pentru tiruri. Acest lucru ar contribui la dezvoltarea economică, dacă am reuși să negociem cu autoritățile centrale ca viitoarea centură să aibă acces prin Livezeni. Luna viitoare vom împărți aproximativ 1 milion de euro pentru 40 de firme start up, care, în prealabil, au fost la un curs de management și au depus proiecte. Prin această axă vom aduce fonduri suplimentare în economia comunei, pentru tineri.

Lasă un comentariu