AUTORITATEA NAȚIONALĂ SANITARĂ VETERINARĂ ȘI PENTRU SIGURANȚA ALIMENTELOR - IUNIE - “RECOLTĂ BOGATĂ” LA AMENZI CONTRAVENȚIONALE

Distribuie pe:

În cursul lunii iunie 2019, Direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, precum și a municipiului București au efectuat 9.150 de controale în unitățile din industria agroalimentară care desfășoară activități în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii și produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare și alcoolice, precum și unități de depozitare - alimentare, semințe, legume fructe.

Controalele au vizat aspecte privind calitatea spațiilor în care produsele alimentare sunt manipulate și prelucrate, precum și cele de depozitare a materiilor prime și produselor finite, controlul dăunătorilor, condițiile de igienă și de funcționare a unității.

Ca urmare a neregulilor constatate au fost acordate 119 amenzi în valoare de 413.500 de lei.

În județul Mureș, neconformitățile au constat în lipsa de etichetare, trasabilitate, amenzile aplicate însumând 26.000 de lei.

Cel mai “ars la buzunar” a fost județul Dâmbovița, unde inspectorii au aplicat amenzi de 83.000 de lei, pentru depozitare, etichetare și igienă necorespunzătoare, lipsă înregistrare sanitară și veterinară, prezența rozătoarelor.

Cel mai ușor a scăpat județul Vaslui, cu amenzi în valoare de 600 de lei.

În cadrul controalelor în unitățile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform normativelor în vigoare, urmărindu-se prezența și încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanților, aditivilor și substanțelor interzise. De asemenea, s-au efectuat teste de sanitație necesare analizei gradului de igienă, probele fiind transmise spre analiză laboratoarelor arondate, informează reprezentanții Autorității Naționale Sanitare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Tot pe parcursul lunii iunie, inspectorii ANSVSA au efectuat controale tematice în domeniul producției cărnii de pasăre, în urma cărora au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 109.000 de lei și au sechestrat, la nivelul unor unități de abatorizare și tranșare a cărnii de pasăre, 9.305 kg de piept de pui congelat, cu origine România, contaminat cu Salmonella enteritis, întreaga cantitate de carne fiind dirijată către unitățile de neutralizare.

Lasă un comentariu