DIN CICLUL “NE-AM ÎNTÂLNIT CA SĂ VORBIM DISCUȚII” ÎNTÂLNIRE SZIJJÁRTÓ - MELEȘCANU

Distribuie pe:

Ministrul ungar al Afacerilor Externe și Comerțului Exterior, Péter Szijjártó, a discutat marți cu omologul său român, Teodor Meleșcanu, la întâlnirea informală a miniștrilor de externe din țările Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), informează MTI, citând un comunicat al ministerului ungar de resort.

Péter Szijjártó a reiterat că Ungaria se străduiește în continuare ca relațiile dintre cele două țări “să revină pe făgașul respectului reciproc și al dinamicii pozitive”, fapt ce ar fi în avantajul celor două state, dar, înainte de toate, al maghiarilor din Transilvania și din Ținutul Secuiesc.

Legat de noul Cod administrativ, adoptat recent, Szijjártó l-a rugat pe omologul său român să fie reintrodus dreptul deja obținut al maghiarilor din Transilvania și Ținutul Secuiesc, în baza căruia, chiar dacă ponderea unei populații minoritare scade sub 20%, într-o localitate anume, drepturile de folosire a limbii materne a acelei minorități să rămână valabile.

O altă solicitare a oficialului ungar a fost ca omologul său român să intervină în justiție, astfel încât instanțele din România să înceteze practica de a-i amenda cu sume de ordinul milioanelor de forinți pe aleșii maghiari, din cauza folosirii limbii materne și a simbolurilor maghiare.

Potrivit unui comunicat al MAE, Teodor Meleșcanu i-a transmis lui Szijjártó “un apel la moderație și reținere în declarațiile publice ale oficialilor de la Budapesta, arătând că, în ultima perioadă, aceste declarații au inflamat în mod artificial dialogul româno-ungar”.

“Numai comunicarea bilaterală deschisă și pragmatică, în consonanță cu valorile europene și euroatlantice și cu Parteneriatul Strategic dintre România si Ungaria, poate duce la rezolvarea, prin dialog, a situațiilor de orice natură”, a mai spus Meleșcanu, potrivit comunicatului citat.

Replica șefului diplomației române vine la doar câteva zile după ce Péter Szijjártó criticase guvernul pentru Codul administrativ, susținând că “este inadmisibil faptul că în România are loc un regres în privința drepturilor minorităților naționale”, chiar dacă guvernul Dăncilă modificase actul pe ultima sută de metri, tocmai la presiunile UDMR.

Lasă un comentariu