“RAPORTUL GRECO - DOVADA MODULUI PARTIZAN ÎN CARE SE FAC EVALUĂRILE SISTEMULUI JUDICIAR ROMÂNESC”

Distribuie pe:

Raportul GRECO (Grupul Statelor contra Corupției) este dovada modului partizan în care se fac evaluările în ceea ce privește sistemul judiciar din România, ignorând în mod sfidător problemele reale din justiție, susține vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, într-un comunicat transmis AGERPRES.

“Raportul GRECO publicat azi în cadrul procedurii ad-hoc este dovada modului partizan în care se fac evaluările în ceea ce privește sistemul judiciar din România, ignorând în mod sfidător problemele reale din justiție. Experții GRECO au ignorat deliberat absolut toate argumentele aduse nu doar de parlamentari, ci și pe cele ce rezultă atât din deciziile Înaltei Curți de Casație și Justiție, cât și ale Curții Constituționale, decizii ce dovedesc existența unor probleme structurale grave ce au adus atingere independenței justiției”, a afirmat Florin Iordache.

El spune că, “în aceste condiții, analiza GRECO este una evident eronată”.

“GRECO critică în termeni duri înființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție și insistă ca aceasta să fie desființată. În schimb, GRECO nu face nicio referire la situația existentă anterior înființării acestei secții, deși există date publice care confirmă că DNA a deschis din oficiu sute de dosare judecătorilor și procurorilor, dosare ținute apoi deschise ani la rând, în care s-au făcut interceptări ale judecătorilor în timp ce aceștia judecau cauze DNA. GRECO își exprimă îngrijorarea față de independența procurorilor, dar nu spune un cuvânt despre cea a judecătorilor, deși au apărut public înregistrări din care rezultă cum procurorii DNA făceau dosare judecătorilor pentru a-i intimida și a-i da exemplu”, declară Iordache.

Vicepreședintele Camerei Deputaților mai arată că GRECO “nu are nicio preocupare legată de faptul că există judecători care au răspuns penal pentru hotărârile pronunțate”. “Într-o hotărâre recentă, Înalta Curte de Casație și Justiție a reținut că judecători ai ÎCCJ au fost trimiși în judecată și suspendați din funcție pentru hotărârile pronunțate, fapt ce a adus atingere gravă independenței acestora”, subliniază el.

Florin Iordache critică faptul că “GRECO nu manifestă niciun interes față de statutul și poziția judecătorilor, considerând probabil că doar procurorii înfăptuiesc justiția”.

“GRECO își exprimă preocuparea față de procedura de numire și revocare a procurorilor de rang înalt, dar nu spune nimic despre situația fostului procuror general înlăturat printr-un dosar în care ÎCCJ a decis că fapta nu există. În concluzie, GRECO nu manifestă niciun interes față de statutul și poziția judecătorilor, considerând probabil că doar procurorii înfăptuiesc justiția. În aceste condiții, preluând exemplul experților GRECO, îmi exprim regretul că aceștia au ratat șansa unui raport obiectiv, care să ajute cu adevărat justiția din România”, a concluzionat deputatul PSD.

Organismul anticorupție al Consiliului Europei, GRECO, atrage atenția, în două rapoarte făcute publice marți, că România a făcut foarte puține progrese în adoptarea de măsuri pentru a preveni corupția în rândul parlamentarilor, judecătorilor și procurorilor și pentru a răspunde la îngrijorările legate de controversata sa reformă a sistemului judiciar, exprimându-și preocuparea profundă în special în legătură cu faptul că autoritățile române au ignorat complet recomandarea de a se renunța la crearea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

Lasă un comentariu