“SISTEMUL DE MONITORIZARE A PREZENȚEI LA VOT SĂ FUNCȚIONEZE, AȘA CUM A FUNCȚIONAT”

Distribuie pe:

Președintele Autorității Electorale Permanente, Florin Mitulețu-Buică, este de părere că sistemul de monitorizare a prezenței la vot ar trebui să rămână deocamdată la Serviciul de Telecomunicații Speciale, să funcționeze ca până acum, iar în viitor, dacă vor exista posibilități tehnice și legale, să fie preluat de AEP.

Întrebat marți dacă AEP ar trebui să preia sistemul de monitorizare a prezenței la vot de la STS, așa cum a propus ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, Florin Mitulețu-Buică a precizat că el susține ca, în acest moment, sistemul să funcționeze ca până acum.

“Sistemul de monitorizare a prezenței la vot a fost utilizat în anul 2016 la alegerile locale, nu a fost nicio contestație cu privire la acest sistem informatic. În anul 2016, la alegerile pentru Parlament, în țară și în străinătate a fost folosit același sistem informatic de monitorizare a prezenței la vot și prevenirea votului ilegal. La fel, nu a fost sesizată sau trimisă vreo contestație cu privire la acest sistem informatic centralizat. În 2018, la referendumul pentru revizuirea Constituției, nu a putut fi utilizat pentru că aveam doar 20 de zile în consultare cu Serviciul de Telecomunicații Speciale, s-a ajuns la concluzia că nu poate fi utilizat. La alegerile pentru Parlamentul European sistemul acesta informatic a fost pregătit din timp. În acest sistem informatic a apărut și acea opțiune ca alegătorul să voteze și la referendumul consultativ. Și la nivelul AEP, cât și la nivelul BEC nu am avut o informație că acest sistem ar fi fost viciat într-un fel sau altul.

Eu susțin ca la acest moment să funcționeze așa cum a funcționat, iar în viitor, dacă AEP va avea din punct de vedere legal și din punct de vedere tehnic posibilitatea să preia acest sistem informatic, fără nicio problemă (îl va prelua - n.r.)”, a declarat președintele AEP, într-o conferință de presă.

El a susținut că AEP nu are, în acest moment, nicio informație cu privire la vicierea sistemului informatic sau al tabletelor astfel încât să poată exista posibilitatea de vot multiplu.

Florin Mitulețu-Buică a mai spus că niciuna dintre instituțiile implicate în organizarea procesului electoral din 26 mai - Autoritatea Electorală Permanentă, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Institutul Național de Statistică, Biroul Electoral Central - nu au deținut date și informații care să ducă la suspiciunea de fraudă electorală.

Lasă un comentariu