ÎN PREGĂTIRE, LA ODORHEIU SECUIESC, MITING PENTRU STOPAREA “POLITICII DE STAT ANTI-MINORITARE ȘI ANTI-MAGHIARE”. ȚINTE: CIMITIRUL DIN VALEA UZULUI ȘI SITUAȚIA DE LA UMFST TÂRGU-MUREȘ!

Distribuie pe:

Csomortányi István, președintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), a anunțat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, organizarea, la 23 iulie, la Odorheiu Secuiesc, a unui miting de protest împotriva “politicii anti-minoritare și anti-maghiare, ridicate la rang de politică de stat”, cel mai recent exemplu fiind adoptarea noului Cod administrativ al României, informează MTI.

Csomortányi susține că modificarea legii afectează și pragul peste care minoritățile au dreptul de a utiliza limba maternă: înainte de modificare, legea lua în considerare datele recensământului din 1992 pentru determinarea proporțiilor etnice ale localităților, însă, de atunci, proporția minorităților a scăzut sub acest prag în multe dintre localități. Legea modificată acum ține cont de datele ultimului recensământ (2011 - n.n.).

Potrivit lui Csomortányi István, singura completare la lege care aparent lărgește anumite drepturi este, în realitate, riscantă: actul normativ reglementează de acum posibilitatea consiliilor locale să utilizeze și formularele bilingve, dar emiterea acestora va fi centralizată și, dacă până acum, consiliile locale decideau asupra formei formularelor de limbă maghiară, în viitor, forma acestora va trebui adoptată prin hotărâre de guvern.

O altă manifestare a politicii de stat anti-maghiare, precizează liderul PPMT, este faptul că instituțiile statului român încearcă să ascundă măsurile luate ilegal de către Consiliul local din Dărmănești în cimitirul militar din Valea Uzului, dând ca exemplu faptul că Ministerul Culturii din România a aprobat retroactiv autorizația conceptului de transformare a cimitirului. De asemenea, a mai spus Csomortány, autoritățile nu au dat niciun semn până acum că ar efectua vreo investigație privind profanarea și vandalismul comis la data de 6 iunie în cimitir.

Un alt subiect abordat de conducere PPMT s-a referit la “manifestările discriminatorii ale conducerii Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu-Mureș”: în acest caz, discriminarea față de maghiari este exemplificată de faptul că Universitatea a creat o facultate de limba engleză, însă una de limbă maghiară nu, iar Universitatea a luat numele omului de știință de origine română, laureat al premiului Nobel, Emil Palade, fără a cere și acordul maghiarilor.

Președintele PPMT a declarat că elita politică din București nu are doar atitudini anti-maghiare și anti-minoritate, ci este și total nepotrivită pentru guvernarea țării, având doar trei obiective principale: consolidarea armatei și a serviciilor secrete, consolidarea religiei de stat și creșterea teritoriului țării, obiective depășite încă din secolul al XIX-lea. “Nu credem că România va fi o țară mai prosperă fără comunitatea maghiară, la fel cum nu a devenit mai bogată prin gonirea germanilor și a evreilor”, a conchis liderul PPMT.

Lasă un comentariu