RISCURILE LA CARE NE EXPUNEM ATUNCI CÂND MÂNCĂM PE FUGĂ

Distribuie pe:

Nutriționiștii ne atrag atenția că, în mod firesc, ar trebui să mâncăm numai atunci când ne este foame și doar o cantitate de hrană suficientă cât să atingem sațietatea.

Tot în mod firesc, ar trebui să mâncăm în liniște, fără a face o altă acțiune simultan, oricare ar fi ea, iar masa ar trebui să dureze între 20 - 30 minute. Din păcate, în prezent, oamenii nu își mai acordă timpul necesar pentru a lua în liniște masa, fie pentru că sunt în întârziere dimineața, fie pentru că în timpul zilei, la muncă, sunt foarte aglomerați.

Pentru a ne convinge să mâncăm sănătos, specialiștii în nutriție ne prezintă riscurile la care ne expunem atunci când mâncăm în grabă.

Nu mai suntem atenți la ceea ce mâncăm, ceea ce înseamnă două lucruri: nu putem savura alimentele din farfurie și nu putem percepe la timp senzația de sațietate. Când nu ne dăm timp ca să savurăm mâncarea, avem o senzație de insatisfacție, iar de aici pornește dorința de a mai mânca ceva, care să ne aducă o mică bucurie și care să alunge stresul pe care îl simțim deja.

De cele mai multe ori, acel “ceva” este un dulce concentrat de care nu aveam de fapt nevoie și pe care l-am fi putut evita dacă ne-am fi oprit puțin din ce făceam ca să ne bucurăm de masă.

O altă urmare este apariția unei paradoxale senzații de foame la scurt timp după ce am mâncat. Mâncatul în grabă te face să nu observi senzația de sațietate. Sau să nu ai suficient timp ca să apară această senzație de sațietate, să percepi acel senzor intern care spune “este suficient”.

Cu alte cuvinte, dacă mâncăm în liniște ne săturăm cu o cantitate mai redusă de hrană, cantitatea care este de fapt cea necesară și suficientă. Astfel, evitarea mâncatului pe fugă e un mijloc de a preveni greutatea corporală excesivă.

Senzația de foame va fi mult mai acută - Dacă nu măncăm la timp, spunem că avem o foame de lup și putem avea tendința să mâncăm foarte repede o cantitate mare (în exces față de necesar) de alimente. Dacă este o întâmplare ocazională, cel mai probabil impactul asupra organismului este unul nesemnificativ, dar dacă devine regulă, această situație este un factor de favorizare a supraalimentației.

Indiferent de motiv, mâncatul pe fugă favorizează supraalimentația. Pe lângă creșterea greutății, pot să apară și o serie de consecințe metabolice: creșterea glicemiei, a insulinemiei sau a grăsimilor în sânge, în special a trigliceridelor. Poate să apară și încărcarea grasă a organelor interne, în special la nivelul ficatului, respectiv steatoza hepatică.

Alimentele nu sunt suficient de bine mărunțite - Mâncatul în grabă înseamnă și că alimentele nu sunt suficient de bine mărunțite la nivelul cavității bucale, ceea ce le va prelungi șederea în stomac, cu consecințe neplăcute, de la durere de stomac dată de distensia gastrică, însoțită sau nu de greață, la senzația de stomac greu.

Mărunțirea alimentelor este în mod special importantă pentru vegetalele crude. Acestea își adăpostesc nutrienții valoroși în învelișuri celulozice, pe care omul nu le poate digera. Este important ca aceste învelișuri să fie rupte mecanic, proces la care masticația are o contribuție majoră.

O mărunțire insuficientă a alimentelor atrage după sine o golire mai lentă a stomacului, o digestie încetinită și o valorificare mai redusă a substanțelor nutritive de la nivelul tubului digestiv.

Înghiți mai mult aer - Când mănânci pe fugă, riști să înghiți mult aer, care va determina sau accentua fenomenele de balonare, favorizate și de mărunțirea ineficientă. Mai ales cei care suferă de boala de reflux gastroesofagian trebuie să evite mâncatul în grabă, pentru că pot să apară arsuri esofagiene sau regurgitații alimentare.

În mod firesc, cei mai mulți dintre noi găsim confort în mâncare. Simpla savurare a unor alimente gustoase, dar sănătoase, într-o atmosferă liniștită, din vase care să ne facă plăcere, este un mic moment de bucurie pe care putem să ni-l oferim în fiecare zi.

Depinde de fiecare dintre noi dacă facem din alimente, respectiv mesele de toate zilele, un aliat sau un dușman în ceea ce privește sănătatea.

                                                                                                                                               

Lasă un comentariu