RAPORT FAVORABIL SUPLIMENTAR LA PROIECTUL PRIVIND ORDINEA ȘI SIGURANȚA PUBLICĂ

Distribuie pe:

Comisiile juridică și de apărare din Camera Deputaților au adoptat, ieri, un raport suplimentar favorabil la proiectul inițiat de social-democrații Carmen Dan și Florin Iordache, care se referă la extinderea atribuțiilor polițiștilor, acesta urmând să intre astăzi în dezbaterea plenului Camerei.

Proiectul fusese retrimis săptămâna trecută la comisiile de specialitate, de către plenul Camerei Deputaților, pentru rediscutarea raportului, după ce liberalii au solicitat avizul CSAT pentru adoptarea lui.

Această solicitare a fost reluată de deputații liberali, în ședința de ieri a comisiilor, însă nu a fost acceptată de parlamentarii din coaliția majoritară.

“Este vorba de o inițiativă parlamentară și nu este nevoie de avizul CSAT”, a precizat președintele Comisiei juridice, Nicușor Halici.

Deputații din comisii au modificat, între altele, articolul referitor la împrejurările în care persoanele sunt conduse la secția de poliție.

Astfel, conform textului stabilit de comisii, polițiștii pot să solicite, în condițiile legii, sprijinul populației pentru urmărirea, prinderea, imobilizarea și conducerea la sediul poliției a persoanelor ce fac obiectul acestei măsuri, precum și să solicite, în condițiile legii, sprijinul populației pentru asistarea la efectuarea unor acte procedurale.

În legea în vigoare, polițiștii pot să solicite sprijinul cetățenilor pentru urmărirea, prinderea, mobilizarea și conducerea la unitățile de poliție a persoanelor care au comis fapte penale.

Deputații au mai făcut unele modificări și la capitolul referitor la polițiștii de frontieră.

Conform textelor adoptate de comisii, polițistul este obligat să permită persoanei, aflate în spațiul public, împotriva căreia sunt folosite cătușe sau alte mijloace de imobilizare, să adopte măsuri adecvate pentru acoperirea feței și a mijloacelor de imobilizare.

Potrivit raportului, polițistul este îndreptățit să avertizeze persoanele, prin mijloacele avute în dotare, să înceteze acțiunile ilegale și să efectueze controlul corporal al persoanei legitimate și, după caz, al bagajelor sau vehiculului utilizat de acesta numai în scopul: ridicării bunurilor supuse confiscării, interzise la deținere, (...) identificării și ridicării unor arme, obiecte sau substanțe, ce pot fi folosite împotriva polițistului, a altor persoane sau autovătămătoare.

De asemenea, dacă persoana legitimată sau condusă la sediul Poliției prezintă simptome vizibile care relevă necesitatea acordării asistenței medicale de urgență, în cel mai scurt timp, polițistul solicită serviciilor specializate acordarea acestei asistențe.

“În îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, polițistul este îndreptățit să utilizeze mijloace de constrângere constând în: forța fizică, inclusiv aplicarea unor procedee de autoapărare sau imobilizare, cătușe sau alte mijloace care permit imobilizarea membrelor superioare și/sau inferioare, denumite în continuare mijloace de imobilizare; mijloace neletale, arme, arme albe și de foc, mijloace adecvate sau, după caz, vehicule pentru oprirea forțată, blocarea sau deschiderea unor vehicule ori spații închise în care se găsesc persoane și bunuri ori pentru înlăturarea unor obstacole”, se arată în raportul adoptat de comisiile de specialitate.

Totodată, actul normativ mai prevede că polițistul trebuie să avertizeze persoanele prin orice mijloace de comunicare să înceteze acțiunile ilegale, iar pentru pagubele produse prin faptele polițistului de frontieră se angajează răspunderea statului.

Proiectul, care anterior a fost adoptat tacit de Senat, urmează să reintre în dezbaterea plenului Camerei Deputaților, în ședința de astăzi a sesiunii extraordinare.

Lasă un comentariu