VITAMINA C, COMBUSTIBIL PENTRU CELULELE CANCEROASE

Distribuie pe:

Oamenii de știință chilieni de la Universitatea din Concepcion, citați de descopera.ro, au demonstrat că aportul de vitamina C din alimentație servește drept combustibil pentru celulele tumorale în diferite tipuri de cancer.

“Este cunoscut faptul că aportul de vitamina C este crucial datorită proprietăților sale antioxidante, însă, după 20 de ani de cercetări, am constatat că aceasta servește, de asemenea, drept combustibil pentru celulele tumorale canceroase.

Studiul nostru arată că cele 20 de tipuri de cancer analizate își satisfac nevoile importante de nutrienți prin reciclarea vitaminei C. Cu toate acestea, avertizăm că, în niciun caz, nu trebuie oprită administrarea de vitamina C, întrucât aceasta nu numai că previne scorbutul, dar este și esențială pentru energia celulară, producerea de colagen, sinteza neurotransmițătorilor și contribuie la întărirea sistemului imunitar.

Două forme de vitamina C coexistă în organism: forma oxidată (acid dehidroascorbic sau DHA), care se găsește în concentrații mari în mediile de oxidare în jurul tumorilor, și forma redusă (acid ascorbic, AA), care deține o funcție antioxidantă.

Conform mecanismului descoperit, celulele tumorale captează DHA care se află în cantități mari în jurul lor, îl transportă în interiorul lor și îl transformă în vitamina C redusă, ceea ce le menține în viață. Cercetările au arătat astfel că celulele tumorale de sân, de prostată sau de sânge sunt capabile să acumuleze cu mult mai multă vitamina C decât celulele normale.

Descoperirea este de o importanță capitală, deoarece aceasta înseamnă că vitamina C întărește celulele tumorale și le face mai rezistente la tratamente, confirmând studiile anterioare care arată că această vitamină inhibă într-un anumit fel tratamentele de chimioterapie și de radioterapie.

Celula tumorală consumă cantități mari de antioxidanți și, în acest caz, vitamina C este folosită pentru a inhiba mediul său oxidativ. Următorul pas îl reprezintă încercarea de a inhiba absorbția unui transportor de vitamina C situat în mitocondriile celulelor tumorale, numit SVCT2, acesta fiind un vehicul care permite mitocondriilor să transfere vitamina în celulele tumorale și astfel să prevină moartea lor.

În viitor, vom dezvolta o metodologie de cercetare pentru un tratament, dar acest lucru va necesita finanțare din partea companiilor farmaceutice naționale și internaționale”, afirmă cercetătorii chilieni.

Lasă un comentariu