• „Atenieni, vă stimez mult și vă iubesc; totuși, voi asculta mai mult de Dumnezeu, care îmi poruncește mai mult decât voi; eu cred în Dumnezeu ca niciunul din pârâtorii mei și mă las în seama voastră și a lui Dumnezeu ca să mă judecați".
Socrate (470-399 î. Hr.), filosof grec, moralist, cu o educație bazată pe comentarii de texte, studiind muzica, gimnastica și gramatica. Gândirea lui Socrate a fost formată (și) de o femeie numită Aspasia din Milet, care l-ar fi învățat „doctrina dragostei", care-i face pe oameni mai buni. De la Socrate ne-a rămas peste timp principiul: „Singurul lucru pe care îl știu este că nu știu nimic", în care el îi critica pe aceia care se credeau în materie de cunoaștere alfa și omega, atunci când nu știau ceva. El era fizic urât, chel, purtând barbă, dar după spusele lui Alcibiade (general și politician atenian, 450-404 î.Hr.), acest trup adăpostea „cel mai frumos suflet", la fel cum discursurile sale aparent naive și glumețe ascund cea mai mare profunzime.
***
• „Cu cât se lărgește câmpul științei, cu atât mai numeroase și mai recuzabile devin dovezile despre existența eternă a unei inteligențe creatoare și atotputernice. Geologi, matematicieni, astronomi, naturaliști - toți au adus piatra lor la acest mare templu al științei, ridicat pentru însuși Dumnezeu".
William Herschel (1738-1832), astronom, inventator, muzician britanic de origine germană. Face parte din „Societatea regală". Construiește un nou tip de telescop, cu ajutorul căruia reușește să descopere, la 13 martie 1781, planeta Uranus. A descoperit mișcarea sistemului solar față de celelalte stele din Calea Lactee. La 11 ianuarie 1787 descoperă doi sateliți ai Planetei Uranus: Titania și Oberon. În anul 1800 descoperă „Radiațiile infraroșii".
***
• „Măreția Sfintei Scripturi mă umple de admirație, iar Sfintele Evanghelii vorbesc inimii mele".
Jean J. Rousseau (1712-1778), vestit filosof francez de origine genoveză, scriitor, compozitor, unul din cei mai iluștri gânditori ai iluminismului. A influențat, alături de Voltaire și Diderot, spiritul revoluționar, principiile de drept și conștiința socială a epocii. Ideile lui se regăsesc masiv în schimbările promovate de Revoluția franceză din 1789.