OASE, DINȚI, TENDOANE ȘI CARTILAGII DIN... COJI DE OUĂ

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Massachussets, citați de descopera.ro, susțin că au creat din coajă de ou un biomaterial care ajută oasele să se regenereze mai repede.

„Pudra din coji de ouă, amestecată cu hidrogel, ajută celulele să regenereze țesutul osos mai rapid, intensificând și întărirea acestuia. Experimentul a dat rezultate foarte bune și în cazul grefelor de os, cu o recuperare posttransplant mult mai rapidă și reducând reacțiile adverse, cum ar fi respingerea țesutului transplantat de către primitor.

Testele au fost efectuate în laborator, pe șoareci, dar suntem încrezători că procedurile vor putea fi, foarte curând, extinse pe pacienți.

De asemenea, echipa noastră experimentează și folosirea cojilor de ouă pentru crearea altor tipuri de țesuturi, cum ar fi cartilagiile, dinții sau tendoanele.

Anual, sunt aruncate milioane de tone de coji de ouă, de la consumatorii casnici și din industria alimentară. Refolosirea lor ar avea efecte uriașe asupra economiei și asupra mediului, ca să nu mai vorbim de impactul asupra viitorului medicinei.

Printre beneficiile consumului cojilor de ouă se numără și reducerea riscului de osteoporoză, afecțiune caracterizată de slăbirea oaselor și de creșterea riscului de fracturi osoase. Vârstele înaintate reprezintă un factor de risc, iar lipsa calciului poate contribui la dezvoltarea acestei afecțiuni.

În urma unui alt studiu, care avea în centrul atenției femeile aflate la postmenopauză și care sufereau de osteoporoză, s-a descoperit că pudra din coji de ouă, alături de vitamina D3 și magneziu, ajuta semnificativ la întărirea oaselor și îmbunătățirea densității de minerale din oase.

Recomandăm, totuși, precauție în folosirea cojilor de ouă în familie ca supliment de calciu, dat fiind că ouăle pot fi infestate cu salmonela", afirmă oamenii de știință americani.

Lasă un comentariu