STATELE UNITE, CEL MAI MARE „PRODUCĂTOR" DE DEȘEURI MENAJERE

Distribuie pe:

Statele Unite produc cea mai mare cantitate de deșeuri menajere pe cap de locuitor din lume în rândul țărilor dezvoltate, fără capacitatea necesară de reciclare pentru a le absorbi, ceea ce reprezintă o amenințare pentru mediu, se arată într-un raport al cabinetului de evaluare a riscurilor Verisk Maplecroft, relatează AFP.

La nivel mondial sunt produse în medie 2,1 miliarde de tone de deșeuri pe an, ținând cont de deșeurile solide gestionate de municipalități, adică alimente aruncate, materiale plastice și alte reziduuri, o cantitate suficientă pentru a umple mai mult de 820.000 de piscine olimpice. Numai 16% din această cantitate este reciclată, conform raportului.

Locuitorii și comercianții americani sunt de departe cei care produc cele mai multe deșeuri pe cap de locuitor în rândul țărilor bogate: o medie de 773 kilograme pe an, de trei ori mai mult decât media la nivel mondial și de șapte ori mai mult decât Etiopia, aceasta din urmă fiind țara care produce cele mai puține deșeuri din lume.

În schimb, capacitatea de reciclare a Statelor Unite este una dintre cele mai slabe în rândul țărilor dezvoltate, cu 35% în urma Germaniei, care reciclează 68% din deșeurile sale.

Autorii raportului avertizează că decizia bruscă din 2018 a Chinei de a nu mai accepta deșeuri de plastic provenite din întreaga lume, urmată de alte țări din Asia de Sud-Est, poate complica și mai mult situația țărilor mari producătoare de deșeuri.

Unele țări au decis să interzică produsele din plastic, pungi sau obiecte de unică folosință. Cu toate acestea, producția mondială de materiale plastice a continuat să crească în 2018 la nivel mondial, pe primele locuri aflându-se Asia și Statele Unite, potrivit federației PlasticsEurope.

Lasă un comentariu