CONVORBIRI LA „CUVÂNTUL LIBER" ,,NUMAI UNIȚI PUTEM REUȘI!" AVEM DATORIA DIALOGULUI ȘI A CONSENSULUI, A MATURITĂȚII SINDICALE ȘI A ACȚIUNILOR RESPONSABILE

Distribuie pe:

- Interlocutor: prof. învățământ primar REZI MARIA, președinte al Sindicatului din Învățământ ,,Spiru Haret" Mureș -

- Sunteți noul președinte al Sindicatului din Învățământ „Spiru Haret" Mureș. Ce vă propuneți?

- ,,Succesul nu e final, eșecul nu e fatal: ceea ce contează e curajul de a continua", spunea Churchill. Îmi doresc ca atât colegii care m-au votat, cât și colegii care nu m-au votat, să asculte și să țină minte aceste vorbe. Din dragoste și responsabilitate pentru sindicat, e momentul să ne aducem aminte de rațiunile care ne-au făcut să ne implicăm pentru viitor și construcție, și nu cele ce ne pot despărți. Sunt absolut convinsă că ne dorim cu toții binele acestui sindicat, al mișcării sindicale, în general. Din respect pentru colegi, pentru noi, sindicaliștii, avem datoria dialogului și a consensului, a maturității sindicale și a acțiunilor responsabile. În ceea ce mă privește, vă asigur pe toți că voi face tot ce-mi stă în putință, să readuc activitatea sindicale județeană pe traseul normalității, al decenței și al asumării, pentru stabilitate și coerență sindicală. Îmi doresc dialog și construcție, cu și pentru membrii noștri de sindicat.

- Care este strategia sindicatului pentru următorii ani?

- De 30 de ani învățământul românesc se află într-o permanentă reformă, pentru că fiecare din cei 30 de miniștri postdecembriști ai educației au dorit o reformă a lor, care să le poarte numele... Școala românească are nevoie de reformă, dar de o reformă adevărată, care să garanteze viitorul, de o finanțare consistentă și constantă, care să asigure funcționarea sistemului și adevărata motivare a oamenilor școlii, dar, mai ales, un plus de responsabilitate și bunăvoință din partea noastră, a celor ce suntem chemați să facem educație, dar și din partea decidenților: oameni politici, comunități locale, societate civilă etc. A sosit vremea coagulării sociale adevărate, pentru scopul comun, VIITORUL, pe care nu-l putem clădi decât doar prin educație și cultură și nicidecum prin declarații demagogice uzitate pe tonul maxim al decibelilor, doar în campaniile electorale. A sosit timpul să înțelegem că trebuie să reparăm greșeli impardonabile, precum revenirea la școala profesională sau promovarea și recompensarea în egală măsură a olimpicilor, dar și a celor ce înregistrează progres vizibil, precum și a dascălilor care-i îndrumă și pe unii și pe ceilalți. Trebuie să recunoaștem, în ultimii ani, alocația bugetară s-a îmbunătățit, motivarea muncii în educație s-a schimbat. Nivelul salarial este altul, dar nu pe măsură a aduce decența mult așteptată. Încă ne confruntăm cu drepturi înghețate la nivelul anului 2016, cu legi și norme metodologice inaplicabile, cu invenții și inginerii financiare care nu vor putea fi niciodată generatoare de progres!!!

Sindicatul din Învățământ ,,Spiru Haret" Mureș își propune îmbunătățirea capacității organizației de a apăra drepturile prevăzute în legislația națională, în pactele, tratatele și convențiile internaționale ratificate de România sau la care România este parte, precum și în contractele colective de muncă aplicabile, și promovării intereselor profesionale, economice, sociale, culturale și sportive ale membrilor săi.

În condițiile în care societatea românească se află într-o continuă și profundă schimbare, Sindicatul din Învățământ ,,Spiru Haret" Mureș își propune adaptarea acțiunilor sindicale la noile realități.

- Obiectivele urmărite?

- Ne dorim promovarea și derularea unui dialog social real, la toate nivelurile, creșterea capacității de dialog și negociere la nivel județean, colaborarea și consultarea reciprocă, pe principii de egalitate, cu toate forțele sociale și politice, pentru promovarea intereselor membrilor de sindicat, mai ales în plan legislativ. De asemenea, avem propuneri de modificare a legislației muncii și a dialogului social în acord cu directivele internaționale, cu interesele membrilor de sindicat și ținându-se cont de specificul anumitor sectoare de activitate - între care și învățământul preuniversitar. Un alt deziderat vizează asigurarea stabilității forței de muncă din învățământ, prin repoziționarea socială și materială a acesteia în sistemul bugetar, dar și dezvoltarea de proiecte și programe pentru îmbunătățirea nivelului de informare și pregătire al membrilor de sindicat în ceea ce privește problemele sindicale și cele profesionale. Derularea de către Sindicatul din Învățământ ,,Spiru Haret" Mureș, în colaborare cu alți parteneri, a unor cursuri de perfecționare sindicală și profesională, implementarea politicilor de egalitate de șanse și de gen la toate nivelurile, dezvoltarea bazei materiale a sindicatului pentru creșterea calității activității sindicale. Nu în ultimul rând, printre obiectivele noastre se numără și creșterea numărului de membri de sindicat și promovarea sindicatului, ca element esențial al unei societăți democratice.

- Cum v-ați propus să ajungeți la rezultatele scontate?

- Printre mijloacele de realizare, acțiuni viitoare, se numără participarea reprezentanților Sindicatului din Învățământ ,,Spiru Haret" Mureș, la toate formele de dialog; declanșarea unor acțiuni sindicale, în cazul în care transpunerea în practică a strategiei nu poate fi realizată pe calea negocierilor; participarea la acțiunile organizate de alte structuri sindicale din țară sau din străinătate; schimburi de experiență cu structuri similare din țară și din străinătate, parteneriate interjudețene, precum și între sindicatele afiliate; organizarea unor „caravane sindicale"; elaborarea de materiale, observații și propuneri privitoare la legislația în vigoare sau la proiectele inițiale; adaptarea structurii organizatorice; organizarea corespunzătoare a ședințelor de sindicat, la toate nivelurile, în vederea asigurării transmiterii corecte a informațiilor, în ambele sensuri; informarea permanentă a membrilor de sindicat prin materiale scrise și prin intermediul internetului, pe teme profesionale, sindicale, legislative; organizarea unor sondaje de opinie, anchete sociologice, referendumuri și altele asemenea, pentru o mai bună cunoaștere a punctelor de vedere ale membilor de sindicat; organizarea unor cursuri de educație și formare sindicală, prin care se va realiza instruirea și ridicarea nivelului de pregătire teoretică și practică a liderilor și a personalului angajat; elaborarea unor elemente de imagine: pliante, broșuri, afișe etc; organizarea de evenimente (mese rotunde, simpozioane, conferințe, congrese etc.) pentru dezbaterea unor probleme de interes sindical și profesional.

Lasă un comentariu