VIKTOR ORBÁN VA PARTICIPA LA UNIVERSITATEA DE VARĂ DE LA BĂILE TUȘNAD. „POLITICIENII ROMÂNI NU PREA VOR SĂ VINĂ…"

Distribuie pe:

Universitatea de Vară „Tusványos", de la Băile Tușnad, ajunsă la ediția a XXX-a, se va desfășura în perioada 23-28 iulie. Organizatorii au anunțat că printre cei aproximativ 1.000 de invitați se va număra și prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, iar printre temele abordate se va afla, ca în fiecare an, cea legată de autonomie, dar vor fi discuții și despre situația din Valea Uzului sau „despre acele probleme ale comunității maghiare din Transilvania care nu sunt rezolvate nici astăzi" ori „despre programul de dezvoltare economică a Transilvaniei, care este finanțat de Guvernul ungar". Manifestarea are loc în contextul în care, potrivit legislativului de la Budapesta, anul 2020 este declarat drept „anul centenar al conviețuirii tuturor comunităților maghiare din Bazinul Carpatic", după 100 de ani de la Trianon.

Sándor Krisztina, președintele executiv al Consiliului Național Maghiar din Transilvania (CNMT), coordonatoarea programului politic al universității, a declarat în cadrul unei conferințe de presă, ce s-a desfășurat la Miercurea Ciuc, că la fel ca în anii precedenți la manifestare va fi prezent și prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, alături de Tõkés László, președintele CNMT, iar moderatorul discuțiilor va fi Németh Zsolt, președintele Comisiei de politică externă a Parlamentului Ungariei și unul dintre fondatorii universității de vară.

„Vom avea mai multe discuții despre acele probleme ale comunității maghiare din Transilvania care nu sunt rezolvate nici astăzi", a declarat președintele executiv al CNMT, dând ca exemple „situația Universității de Farmacie și Medicină din Târgu-Mureș, respectiv linia maghiară care nu se creează" sau „despre procesul de renaționalizare a acelor imobile și proprietăți private care au fost confiscate". „Vom vorbi, desigur, și despre situația de la Valea Uzului și alte subiecte legate de granițele județelor Harghita și Covasna", a mai precizat Sándor.

Aceasta a mai dezvăluit că, în cadrul evenimentului, va avea loc „o masă rotundă deschisă despre autonomie, cu participarea dnei Szili Katalin" (responsabilă a premierului Ungariei cu inițiativele de autonomie ale comunităților maghiare din Bazinul Carpatic), vor fi discuții despre „inițiativa civică europeană a Consiliului Național Secuiesc", iar în cadrul universității se vor strânge semnături pentru această inițiativă; la fel ca în ultimii ani, se vor aborda și teme economice, vor fi discuții despre dezvoltarea economică a Transilvaniei, „în mod special despre programul de dezvoltare economică a Transilvaniei care este finanțat de Guvernul ungar. Vor fi prezenți foarte mulți invitați din partea Guvernului ungar, mai mulți miniștri și secretari de stat din Guvernul ungar, cum ne-am obișnuit deja la Tusványos", a precizat președintele executiv al CNMT, potrivit informatiahr.ro.

În legătură cu invitații români, Sándor Krisztina a spus că sunt mai puțini de 10 care acceptă să vină la Tusványos: „Deci, mai puțin de 10 invitați pot să zic că avem din partea română. Eu deja m-am obișnuit, de când organizez universitatea de vară, că politicienii români care sunt în prima linie nu prea vor să participe, domnul Băsescu a avut, să zic, curajul să vină o dată la universitatea de vară, dar politicienii de la București nu prea vor să vină".

În opinia organizatorilor, motivul pentru care politicienii români nu participă la această universitate este că „nu prea vor să se arate în comunitatea maghiară și să-și piardă voturile într-un fel sau altul. În anii electorali, cum e și anul acesta, nu vin. Noi în fiecare an ne străduim și partenerul ungar totdeauna ne subliniază faptul că ar fi bine să avem mai mulți români, să avem un dialog româno-maghiar, cum am mai avut în primii ani", a afirmat Sándor Krisztina, potrivit sursei citate.

Organizatorii îi așteaptă cu mult drag pe toți participanții și le atrag atenția că, și anul acesta, selfie-ul cu urșii este strict interzis. (sursa foto: ziarharghita.ro)

Lasă un comentariu