LIPSA ALĂPTĂRII LA SÂN A BEBELUȘILOR COSTĂ OMENIREA UN MILIARD DE DOLARI... PE ZI!

Distribuie pe:

În urma unui amplu studiu, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca bebelușii să fie alăptați exclusiv la sân cel puțin în primele șase luni de viață, după care, până la vârsta de doi ani, să aibă o dietă care combină laptele matern cu alte alimente.

Alăptarea poate preveni bolile diareice sau pneumonia, două cauze majore ale deceselor infantile, și protejează mamele împotriva cancerului ovarian și de sân.

Cu toate acestea, pe plan global, doar 40% dintre nou-născuții sub șase luni sunt alimentați exclusiv la sân, iar 820.000 de cazuri de mortalitate infantilă ar putea fi evitate în fiecare an dacă ar fi urmate aceste recomandări.

Printre cauzele care împiedică mamele să își alăpteze nou-născuții se numără lipsa unor spații dedicate, lipsa pauzelor speciale la locul de muncă, marketingul agresiv al laptelui praf, precum și hărțuirea sau stigmatizarea mamelor care alăptează în public.

Noul studiu sprijinit de ONU arată că nicio țară nu depune suficiente eforturi pentru a ajuta mamele să își alăpteze bebelușii în cele șase luni recomandate, în ciuda potențialelor beneficii economice.

Astfel, costul economic global al hrănirii nou-născuților la sân o perioadă insuficientă se ridică la aproape un miliard de dolari în fiecare zi, ca urmare a pierderii productivității și a costurilor asistenței medicale, experții în domeniul sănătății făcând apel la sprijinirea mai intensă a mamelor care alăptează.

Omenirea ar putea economisi 341 de miliarde de dolari în fiecare an dacă mamele și-ar alăpta copiii o perioadă mai îndelungată, contribuind astfel la prevenirea deceselor premature și a altor afecțiuni.

Studiul, denumit “Cost of Not Breastfeeding” (Costul lipsei alăptării), a fost realizat pe o durată de șase ani și a concluzionat că alăptatul este un drept fundamental, salvează vieți și îmbunătățește prosperitatea economică.

În urma studiului, care a analizat date din peste 100 de țări, a fost creat un site, primul de acest tip, care își propune să vină în sprijinul factorilor de decizie pentru a cuantifica pierderile economice în țările în care alăptarea nu este încurajată.

Lasă un comentariu