“EUROPA” ȘI “UNIREA”, ÎN BĂTAIA DE JOC A ADMINISTRAȚIEI PUBLICE LOCALE...

Distribuie pe:

Astăzi, printr-o strategie aiuritoare a Consiliului local municipal Târgu-Mureș, trei unități de învățământ distincte funcționează și împart aceleași imobile învecinate Inspectoratului Școlar al județului Mureș: Liceul Tehnologic “Constantin Brâncuși”, Școala Gimnazială “Europa” și Colegiul Național “Unirea”. Nu există nicio noimă în această debandadă girată de Primăria municipiului Târgu-Mureș iar, din 2017, Inspectoratul Școlar al Județului Mureș solicită oficial, în mod repetat, mutarea celor circa o sută de elevi care au mai rămas la Liceul Tehnologic “Constantin Brâncuși”, la unitatea cu personalitate juridică de care, de altfel, aparțin, respectiv la Liceul Tehnologic “Ion Vlasiu” din Târgu-Mureș. Nu se aprobă!

Există suficiente argumente pentru o justă și necesară reorganizare... Cele trei unități de învățământ utilizează în comun laboratoarele, biblioteca, grupurile sanitare, aflate într-o avansată stare de degradare, iar acestea au devenit insuficiente. Mai mult, conform sesizărilor cadrelor didactice, elevii din cadrul Liceului Tehnologic “Constantin Brâncuși” îi agresează pe elevii mai mici, au manifestări indecente în privința fetelor de la gimnaziu, fumează și chiar se bat, demonstrându-și “bărbăția”, după cum reclamă prin petiții reprezentanții celorlalte două unități de învățământ.

Consider că toate unitățile de învățământ trebuie modernizate, iar dezvoltarea acestora se cuvine să constituie o prioritate pentru administrația publică locală. În mod special, celor care performează li se cuvin asigurate condiții foarte bune de pregătire, laboratoare, săli de clasă, dotări adecvate, săli și terenuri de sport pe măsura rezultatelor obținute. A nu răspunde unei solicitări de reorganizare, formulate de Inspectoratul Școlar al Județului Mureș, de doi ani încoace, mi se pare batjocură și dezinteres culpabil, câtă vreme administrarea școlilor revine în sarcina autorităților publice locale.

Am fost invitat de reprezentanți ai comitetului de părinți să văd condițiile de pregătire de care au parte copiii lor, elevi ai Școlii Gimnaziale “Europa”, dar și de la “Unirea”, în spațiile Liceului Tehnologic “Constantin Brâncuși”. Mi-au relatat cum vin cu banii de acasă pentru a asigura lucrările și dotările minim necesare unor condiții decente în care să învețe acești copii. Rușinos, revoltător!

Întreb Consiliul local municipal Târgu-Mureș, ce are de gând?! Îi invit pe cei de al căror vot depind acești copii să se deplaseze la fața locului pentru a decide în cunoștință de cauză sau măcar să acorde credit poziției avizate a Inspectoratului Școlar al Județului Mureș. Privesc printr-o parafrază către viitorul acestui oraș și vă spun: dacă educație nu e, nimic nu e și nici nu are cum să fie!

Lasă un comentariu